Chystá sa povinná štátna karanténa v hoteloch. Má byť prijateľnejšia

TA3 TASR
19.3.2021 13:11

Ministerstvo dopravy pripravuje plán štátnej karantény v hoteloch. Návrh ešte bude predmetom rokovania a schválenia pandemickej komisie a vlády.

Chystá sa povinná štátna karanténa v hoteloch. Má byť prijateľnejšia
TASR/Pavel Neubauer (Ilustračná fotografia)

Plán pomôže aj hotelom

Ivan Rudolf, poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu a hovorca MDV uviedol, že rezort dopravy je v pracovnej skupine, ktorá pripravuje legislatívne aj technické podmienky pre strávenie povinnej karantény v hotelových a ubytovacích zariadeniach. Spolu s rezortmi zdravotníctva, vnútra a zahraničných vecí pripravuje podľa neho rezort dopravy návrh na fungovanie povinnej štátnej karantény.

Návrh ešte bude predmetom rokovania a schválenia pandemickej komisie a vlády. MDV SR však podľa Rudolfa považuje túto možnosť inšpirovanú zahraničím za rýchlo zrealizovateľnú.

"Keďže stále nefunguje elektronická aplikácia na prihlásenie sa do povinnej karantény, diskutujeme s našimi hoteliermi aj s ostatnými dotknutými rezortmi o zriadení povinnej karantény v ich zariadeniach. Myslíme si, že v hoteloch budeme schopní vytvoriť prijateľnejšie podmienky, ako to bolo pri povinnej karanténe v prvej vlne. Zároveň tým pomôžeme aj hotelom, ktoré musia byť od Vianoc zatvorené," vysvetlila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

Podobný systém ako v Británii

Karanténa by podľa hovorcu MDV slúžila obdobným spôsobom ako napríklad vo Veľkej Británii, kde si občania po návrate zaplatia dvojtýždňový pobyt v hotelovom zariadení. Ide o efektívny spôsob, ako zabrániť prípadnému zavlečeniu mutácií nového koronavírusu zo zahraničia. Akým spôsobom bude financovaná povinná karanténa v SR, je podľa Rudolfa zatiaľ predmetom rokovaní.

"Nám by v tejto situácii pomohla akákoľvek možnosť ubytovať hostí. Mnohí hotelieri ponúkli svoje zariadenia ešte na jeseň na strávenie dobrovoľnej karantény, a tak vieme, že splniť podmienky karanténneho ubytovania a stravovania dokážeme zabezpečiť v relatívne krátkom čase," reagoval generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Rudolf dodal, že všetky podmienky, ako aj detaily povinnej karantény budú ešte predmetom rokovaní s epidemiológmi a vládou SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok