Treba oddeliť zrno od pliev. Matovič kritizoval Kollára aj Valáška

TA3
2.3.2021 13:34

Premiér Igor Matovič necíti žiadnu zodpovednosť za to, že koalíciu opustili za krátke obdobie už dvaja poslanci strany Za ľudí Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Matovič sa vyjadril, že Kollár je lenivým primátorom a Valášek len mudroval o vakcínach zo západu.

Treba oddeliť zrno od pliev. Matovič kritizoval Kollára aj Valáška
TASR/Jaroslav Novák

Nech sa chlapci pozrú do zrkadla

Podľa Matoviča nebol Kollár koaličným poslancom, ale jedným z najhlasnejších opozičných politikov. Povedal to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Matovič Kollára označil za lenivého primátora, čo pre ľudí nič neurobil, v Hlohovci sa rozhádal s mestskými poslancami a vzal si premiéra len ako terč.

Ani odchod Valáška premiéra nemrzí. "Mudruje týždeň o zabezpečení západných vakcín a nič nevybavil," zhodnotil. Podľa Matoviča boli aj v strane Za ľudí radi, "že sa to vyčistilo". "Nech sa chlapci pozrú do zrkadla," uzavrel Matovič.

Matovič naďalej trvá aj na obvinení ministra hospodárstva Richarda Sulíka zo smrti tisícov ľudí. "Peklo, čo zažívame, je Sulíkovo peklo," povedal. Premiér zopakoval, že keby Sulík nakúpil pred Vianocami testy, "vyzeralo by to tu inak".

Dôvodom odchodu Tomáša Valáška sú okolnosti nákupu ruskej vakcíny Sputnik. Miroslav Kollár opustil koalíciu pre zlyhanie v politickom manažmente pandémie.

Sputnik a bratislavská kaviareň

Jediná intervencia, ktorá dokázala na Slovensku zlepšiť situáciu, bolo podľa premiéra plošné testovanie v novembri. Dnes sa síce množstvo ľudí každý týždeň testuje, ale keďže je systém diametrálne odlišný ako v novembri, efekt testovania je slabší. "Tri týždne ideme podľa Covid automatu a čísla rastú," povedal Matovič.

V nedeľu Matovič zverejnil status: "Toto bude veľký týždeň. Dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia." Prvým rozhodnutím podľa neho bolo zabezpečenie vakcín Sputnik. To druhé však nechcel konkretizovať. Poprel, že by išlo o opatrenia, na ktorých sa dohodol s odborníkmi a začnú platiť od stredy.

Matovič sa vyjadril, že nemá problém nechať sa zaočkovať Sputnikom. Nerozumie, prečo je "bratislavská kaviareň" proti ruskej vakcíne, keď zaočkovanie touto látkou je na každého osobnom rozhodnutí. Premiér sa odvolal na profesora Pavla Jarčušku, podľa ktorého je Sputnik v predštádiu registrácie u Európskej liekovej agentúry. Matovič sa vyjadril, že ruskú vakcínu chceli najskôr vybaviť a potom počkať, či bude zaregistrovaná cez EMA alebo Štátny ústav pre kontrolu liečiv, "ale nech je to nakúpené".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok