Pyšná princezná stopla vakcíny, tvrdí Matovič. Oháňa sa prieskumom

TA3 TASR
19.2.2021 14:22

V Maďarsku je vakcína Sputnik zaregistrovaná a takých krajín je na svete 29, povedal premiér Igor Matovič v úvode tlačovej besedy. "Nám na Slovensku pribúdajú mŕtvi a náš koaličný partner sa rozhodol robiť pokusy na ľuďoch," pustil sa Matovič do strany Za ľudí, ktorá bola proti nákupu ruskej vakcíny.

Podľa Matoviča Sputnik nemá chybu

Koaličného partnera na čele s Veronikou Remišovou označil premiér za pyšnú princeznú. Vyjadril sa, že strane ide viac o percentá než o záchranu životov. "Mrzí ma tento zápas proti ľuďom," dodal. V otázke očkovania sa podľa neho stali krajiny Európskej únie "lúzrami" vzhľadom na množstvo oneskorených vakcín.

Odopieranie vakcíny nazval premiér pokusom na ľuďoch, či prežijú bez nej. "Tá vakcína nemá chybu," myslí si. Zdôraznil, že chcel ľuďom umožniť, aby sa dobrovoľne mohli zaočkovať vakcínou, ktorej dôverujú. Poznamenal, že ide o otázku, pri ktorej je "nevhodné a ťažko populistické" viesť geopolitické zápasy. Kritizoval tiež, že sa tým znižuje dôvera k očkovaniu.

Matovič tvrdí, že s ruskou stranou vyrokoval dva milióny vakcín.

sputnik-matovi_0a14036f-be0a-e650.jpg

Matovič si objednal prieskum

Ak podľa Matoviča rozšírime výber vakcín na Slovensku o Sputnik V, ochotu očkovať sa prejaví o 300 000 viac ľudí, čo je takmer 8 % nárast v porovnaní s tým, keby Sputnik V na výber nebol. Premiér sa odvoláva na prieskum, ktorý si dal špeciálne vypracovať u agentúry AKO.

Poukázal na to, že pri mutáciách, ktoré máme v obehu, budeme potrebovať až 80 % zaočkovanosť namiesto 60 %, s ktorými sa pôvodne kalkulovalo. Na rozšírený výber vakcín podľa Matoviča ľudia reagujú zvýšeným záujmom o očkovanie.

Premiér tvrdí, že s Ruskom dohodol až dva milióny dávok Sputnika do konca júna. Podporil ministra zdravotníctva, aby využil svoju kompetenciu a podobne ako pri iných neregistrovaných liekoch povolil používanie Sputnika V. Rokovanie vlády o tejto otázke zdôvodnil snahou nájsť konsenzus a vyhnúť sa spochybňovaniu očkovacej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok