Saakašvili sa chce napriek deportácii vrátiť na Ukrajinu

TA3 SITA
13.2.2018 22:34

Bývalý gruzínsky prezident a vodca ukrajinskej opozície Michail Saakašvili, ktorého v pondelok ukrajinská pohraničná polícia deportovala z Kyjeva do Poľska, v utorok na tlačovej konferencii vo Varšave vyhlásil, že sa na Ukrajinu vráti.

Saakašvili sa chce napriek deportácii vrátiť na Ukrajinu
SITA/AP

Chce navštíviť Holandsko

Zdôraznil, že je to jeho krajina, a preto mu nemôže byť ľahostajné, čo sa tam deje. "Varšava - Kyjev, Kyjev - Varšava. Precestoval som tú trasu už veľakrát a pôjdem ňou znova," vyhlásil Saakašvili. Predtým, ako sa opäť pokúsi o prienik na Ukrajinu, však má Saakašvili v pláne navštíviť Holandsko a pokúsiť sa presvedčiť európskych politikov, aby podporili jeho boj proti súčasnému ukrajinskému vedeniu, ktoré je podľa neho skorumpované.

Saakašviliho zatkli v pondelok maskovaní muži v reštaurácii v centre ukrajinskej metropoly Kyjev a okamžite ho previezli na kyjevské letisko, kde ho posadili do lietadla do Poľska. Podľa hovorcu ukrajinskej pohraničnej stráže Oleha Slobodjana bola Saakašviliho deportácia logickým dôsledkom skorších rozhodnutí ukrajinských súdov, podľa ktorých sa tento politik na ukrajinskom území zdržiaval nelegálne.

Podľa stanoviska ukrajinskej pohraničnej stráže Saakašviliho deportovali do Poľska preto, lebo jeho manželka je občiankou Európskej únie. Saakašviliho manželkou je ľudskoprávna aktivistka a bývalá diplomatka Sandra Roelofs, ktorá má dvojité holandsko-gruzínske občianstvo. Saakašviliho sa počas uplynulých mesiacov snažila opakovane zatknúť ukrajinská polícia aj tajná služba. Nakrátko ho zatkli už začiatkom decembra, no súd po troch dňoch rozhodol o jeho prepustení.

Človek bez občianstva

Saakašviliho na Ukrajine vyšetrovali v súvislosti s informáciou, že jeho zástupca údajne prijal finančnú podporu od ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina, s cieľom financovať protesty proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Saakašvili tieto tvrdenia odmieta s tým, že ide len o snahu o jeho diskreditáciu. "Nie je väčšieho nepriateľa Putina v celom bývalom Sovietskom zväze, ako som ja," reagoval na tieto obvinenia gruzínsky exprezident.

Saakašvili žil na Ukrajine od roku 2015, pričom istý čas pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval Porošenko, neskôr sa však títo dvaja politici rozhádali a Saakašvili vzápätí prišiel o ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

V Gruzínsku Saakašviliho navyše začiatkom januára odsúdili v neprítomnosti na tri roky väzenia za údajné zneužitie moci pri omilostení štyroch policajtov odsúdených za vraždu bankového úradníka. "Súdiť prezidenta za využitie práva na udelenie milosti, ktoré nie je nijako obmedzované, hovorí o čisto politickej povahe tohto procesu," reagoval na to Saakašvili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok