Saakašvili označil svoju deportáciu za nezákonný únos

TA3 TASR
12.2.2018 20:25

Za "únos" označil bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili pondelkovú deportáciu svojej osoby z Ukrajiny do Poľska.

Saakašvili bol prijatý na poľskom území na žiadosť ukrajinských imigračných orgánov, uviedla poľská pohraničná stráž. Dodala, že vstup mu umožnili, keďže jeho manželka je občiankou Holandska, teda členskej krajiny Európskej únie, ktorou je aj Poľsko, informovala agentúra AP.

"Poľská strana ma príjemne privítala. Ukrajinská strana bola úplne odporná, jednala totálne nezákonne, bol to únos, nezákonný únos. Ale Poliaci sú veľmi dobrí a som im veľmi vďačný," uviedol Saakašvili pre poľskú rozhlasovú stanicu RMF FM po prílete na varšavské letisko. Saakašvili označil svoju deportáciu za slabosť zo strany ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. "Zákerný špekulant, ktorý chce zničiť Ukrajinu," povedal na adresu svojho niekdajšieho spojenca.

Porošenko v rozhovore pre rakúsky časopis Profil, zverejnenom v pondelok ešte pred vyhostením Saakašviliho, uviedol, že deportácia gruzínskeho exprezidenta je záležitosťou, o ktorej rozhodujú Štátna migračná služba a Štátna pohraničná služba. "Nechcem ich ovplyvňovať", zdôraznil. "Saakašvili nie je ukrajinským občanom, nie je ani ukrajinským politikom, pretože podľa našej legislatívy len ukrajinskí občania môžu pôsobiť v politike. Porušil ukrajinskú legislatívu, bol odsúdený v Gruzínsku," dodal Porošenko na adresu deportovaného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok