Mičovský kritiku odmieta. Rozhodnutia nie sú chaotické, tvrdí

TA3 TASR
9.2.2021 15:31

Šéf agrorezortu Ján Mičovský dúfa, že nedôjde k žiadnej štrajkovej pohotovosti poľnohospodárov. Odmieta, že jeho rozhodnutia sú chaotické. Tvrdí, že na ministerstve majú pripravené ďalšie postupy, ktoré majú pomôcť farmárom.

Mičovský kritiku odmieta. Rozhodnutia nie sú chaotické, tvrdí
TASR/Martin Baumann (ilu)

Agrominister Ján Mičovský (OĽANO) kritiku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pre spôsob prijímania tzv. redistributívnej platby odmieta.

"Naše kroky na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozhodne nie sú jednoduché, ani ľahké, ale takisto musím povedať, že nie sú chaotické," reagoval Mičovský na utorkovú tlačovú konferenciu SPPK.

To, čo robíme, má zmysel

Ministerstvo má podľa neho pripravené a premyslené ďalšie postupy, ktoré pomôžu pôdohospodárom práve v tomto neľahkom období. "O tom bude aj stredajšie rokovanie s množstvom poľnohospodárskych komôr, kde chceme vysvetliť zámery s redistributívnou platbou, tiež ako im pomôžeme v tomto ťažkom COVID-ovom období," avizoval Mičovský.

"Som presvedčený, že aj na základe tých rokovaní, ktoré sme ohlásili a ktoré sú pripravené so všetkou zodpovednosťou, k žiadnej štrajkovej revolúcii nedôjde, lebo to, čo robíme, má zmysel a verím, že poľnohospodári to pochopia," dodal agrominister.

Agropotravinári odkazujú: Už stačilo

V utorok na tlačovej konferencii predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komoryK Emil Macho uviedol, že členovia komory, medzi ktorými je aj viacero menších poľnohospodárskych firiem a súkromne hospodáriacich roľníkov, redistributívnu platbu neodmietajú.

Sú si však podľa neho vedomí toho, že neuvážené zavedenie tejto platby môže vážne skomplikovať ekonomickú situáciu mnohým, najmä stredne veľkým poľnohospodárskym podnikom, ktoré tvoria "chrbticu" agrosektora a produkujú väčšinu domácich potravín. Takéto opatrenia by sa mali zavádzať po odbornej diskusii a dôkladnom zvážení všetkých možností, ktoré tu sú.

"Rezort pôdohospodárstva sa zmieta v kŕčoch a my sme rukojemníci v rukách ministra Mičovského. Už stačilo. Možností na reparát malo vedenie ministerstva už veľakrát. Potajomky pripravovaná tzv. redistributívna platba je čerešničkou na torte totálneho chaosu a anarchie, ktorý vládne v agropotravinárskom sektore od nástupu nového vedenia ministerstva pôdohospodárstva," povedal Macho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok