Slovenskí poľnohospodári sa búria: Sme rukojemníkmi ministra

TA3 TASR
9.2.2021 12:47

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, medzi ktorými je aj viacero menších poľnohospodárskych firiem a súkromne hospodáriacich roľníkov, redistributívnu platbu neodmietajú. Uviedol to na tlačovej konferencii predseda komory Emil Macho.

Ekonomická situácia sa môže skomplikovať

Sú si však podľa neho vedomí toho, že neuvážené zavedenie tejto platby môže vážne skomplikovať ekonomickú situáciu mnohým, najmä stredne veľkým poľnohospodárskym podnikom, ktoré tvoria "chrbticu" agrosektora a produkujú väčšinu domácich potravín. Takéto opatrenia by sa mali zavádzať po odbornej diskusii a dôkladnom zvážení všetkých možností, ktoré tu sú.

"Rezort pôdohospodárstva sa zmieta v kŕčoch a my sme rukojemníci v rukách ministra (Jána Mičovského, OĽANO). Už stačilo. Možností na reparát malo vedenie ministerstva už veľakrát. Potajomky pripravovaná tzv. redistributívna platba je čerešničkou na torte totálneho chaosu a anarchie, ktorý vládne v agropotravinárskom sektore od nástupu nového vedenia ministerstva pôdohospodárstva," povedal Macho.

Redistributívna platba podľa neho síce poteší takmer 10.000 "panelákových" poberateľov dotácií, ktorí v skutočnosti nič neprodukujú, ale oberie podniky tvoriace kostru produkcie potravín na Slovensku. Spôsobí to výpadok príjmu tým, ktorí vyrábajú potraviny, ohrozí sa ich existencia a prinesie zvyšovanie nezamestnanosti.

Mičovský vraj zneužíva obmedzenia

Vysvetlil, že redistributívna platba je nadstavbová priama platba na prvé hektáre spôsobilej plochy poľnohospodára. Je to priama platba odviazaná od produkcie, teda sa poskytuje len za udržiavanie poľnohospodárskej pôdy v stave vhodnom na produkciu. Návrh MPRV podľa neho hovorí o výške 150 eur/hektár (ha) na prvých 28 ha. "Bola by to zďaleka najvyššia redistributívna platba v EÚ - zaviedlo ju zatiaľ 9 krajín. Vzhľadom na to, že veľká časť z týchto prostriedkov sa rozdá viac ako 9000 fyzickým osobám nepodnikateľom, ktorí na svojej pôde takmer nič neprodukujú a často sa pohybujú v zóne šedej ekonomiky alebo výmenného obchodu, hovoríme o nekoncepčnom a veľmi neprijateľnom návrhu ministerstva pôdohospodárstva, ktorý by navyše mal platiť už v aktuálnom roku," podčiarkol predseda SPPK.

"V čase núdzového stavu, keď ľudia trpia v neistote, čo bude zajtra, ako opatrenia vlády 'dopadnú' na ekonomiku podnikov a peňaženky bežného občana, minister Ján Mičovský nerieši situáciu, ale zneužíva obmedzenia na presadzovanie populistického opatrenia tzv. redistributívnej platby," povedal podpredseda SPPK pre poľnohospodárstvo Miroslav Štefček.

Prázdna debnička pre ministra

Po dôkladnom zvážení situácie sa poľnohospodári podľa Macha rozhodli zmeniť štrajkovú pohotovosť na skutočné vyjadrenie nesúhlasu s tým, čo sa v agropotravinárstve aktuálne deje a čo sa potajomky pripravuje. Núdzový stav a situácia okolo šíriacej sa pandémie poľnohospodárom bráni v masívnom prejave občianskej nespokojnosti. Aj napriek tomu a pod tlakom regiónov sa poľnohospodári z SPPK podľa neho rozhodli konať.

Macho oznámil, že SPPK 9. februára odovzdá debničky so slovenskými potravinami všetkým členom vlády a predsedovi Národnej rady SR. Má ísť podľa neho o jasný signál, že tieto doma vyrobené potraviny sú práve vďaka prijímaniu nezmyselných a nekoncepčných opatrení možno jedny z posledných. Minister Mičovský dostane prázdnu debničku bez slovenských potravín ako symbol, kam až môžu viesť jeho nekoncepčné opatrenia.

Upozornia na seba aj v teréne

SPPK podľa Macha už počas najbližších dní odovzdá potraviny ďalším slovenským nemocniciam a pridá k tejto potravinovej pomoci aj domovy sociálnych služieb, detské domovy, charitatívne organizácie či mobilné odberové miesta. Odovzdávanie sa uskutoční po celom Slovensku v piatok 12. februára.

Macho avizoval, že budúci týždeň na seba farmári upozornia aj ďalším spôsobom priamo v teréne, o ktorom budú včas informovať aj médiá. Určite podľa neho bude poľnohospodárov vidieť. Po skončení núdzového stavu im podľa jeho slov neostane nič iné, len svoju obrovskú nespokojnosť vyjadriť aj celoslovenskými masívnymi protestmi.

Macho vyzval zároveň premiéra SR Igora Matoviča, aby sa zaoberal situáciou v agrosektore. "Už sme mu adresovali dva listy, dnes mu zašleme ďalší list. Nastal čas, keď by sa aj pán premiér mal o situáciu v pôdohospodárstve zaujímať," povedal Macho. O situácii v agrosektore bude podľa Macha rokovať príslušný parlamentný výbor v piatok 12. februára o 9.30 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok