Robíme chyby, priznal premiér. Z chaosu pri opatreniach viní SaS

TA3 TASR
7.2.2021 11:18

Pri referende o predčasných voľbách je skutočným dôvodom snaha o návrat mafie k moci. V našej diskusnej relácii V politike to vyhlásil premiér Igor Matovič. Priznal chyby pri komunikácii vlády v súvislosti s pandemickými opatreniami, v tejto súvislosti opäť kritizoval koaličnú stranu SaS.

Za slovami o Sulíkovi si stojí

Vysvetlil, že na poslednom rokovaní vlády sa nezúčastnil preto, aby ukázal, že SaS bude pri rokovaniach robiť problémy aj počas jeho neprítomnosti. "Celé Slovensko volalo po tom, aby sme počúvali odborníkov, aby sme išli podľa stabilných pravidiel," uviedol s tým, že presne to spĺňa Covid automat, ktorý navrhovali "špičkoví epidemiológovia a infektológovia".

Taktiež uviedol, že si stojí za slovami, že šéf SaS Richard Sulík môže za tisícky životov. Jeho slovami sa už zaoberá aj generálna prokuratúra. Odvolať ministra hospodárstva a riskovať, že by "rozbil koalíciu ako za vlády Ivety Radičovej" by však podľa neho bolo nezodpovedné voči Slovensku. Hlavného hygienika Jána Mikasa označil ako človeka na svojom mieste, za ktorým stojí.

Matovič bude sledovať, či na základe COVID automatu čísla klesnú. Za zlými číslami vidí to, že Sulík nakúpil testy na celoplošné testovanie neskoro a tiež britskú mutáciu. Myslí si, že bez antigénového testovania by bola situácia okolo nového koronavírusu násobne horšia. Sulíka sa rovnako plánuje pýtať, prečo ešte nie sú nakúpené menšie testy, ktorými by sa mohli testovať deti na školách.

"Myslím si, že pri päťeurovej náhrade si väčšina samospráv de facto zarobí na tom testovaní, ale im ešte nejaké peniažky zostanú. Áno, v niektorých prípadoch, keď im tam mimoriadne málo ľudí príde, tak vtedy prerobia. Ale vtedy sa treba dohodnúť s vedľajšou obcou, spojiť sa dokopy," poznamenal na margo sťažností zo strany samospráv. Starostom, ktorí sa rozhodnú nerešpektovať rozhodnutia vlády, môže podľa jeho slov hroziť "kriminál".

Špeciálne testy pre Macrona

Skutočným dôvodom referenda je podľa premiéra to, že sa predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini boja. Tvrdí, že chcú návrat mafie k moci a tiež chcú, aby ľudia, ktorí sú vo väzbe, sa dostali na slobodu. Podľa Matoviča využívajú nepriaznivú situáciu v súvislosti s pandémiou.

Odmietnuť stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom by Matovič považoval za škodu pre Slovensko. Macronovi daroval testy špeciálne na britskú mutáciu. Okrem pandémie hovorili aj o jadrovej energii. Poznamenal, že Macron je človek kompromisu, s ktorým si veľmi dobre rozumie. Sympatizuje tiež s názorom Macrona na posilňovanie strategickej autonómie Európy, najmä v oblasti obrany, ale napríklad aj v oblasti zdravotníctva.

Na margo voľby špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica povedal, že mu drží palce, aby bol statočný a dobrý prokurátor. Verí, že bude nezávislý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok