Výrobu ruskej vakcíny okrem Slovenska zvažuje aj Rakúsko

TA3
7.2.2021 08:29

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz chce, aby sa v krajine vyrábali ruské alebo čínske vakcíny v prípade, že ich schváli Európska lieková agentúra. Tvrdí, že v tomto smere nesmie existovať žiadne geopolitické tabu. Za nedostatkom očkovacích látok v Európskej únii vidí pomalý schvaľovací proces.

Rakúšania chcú poskytnúť kapacity na výrobu vakcín proti koronavírusu všetkým látkam, ktoré schváli Európska lieková agentúra. Kancelár Sebastian Kurz spomenul aj tie z Ruska a Číny. Rakúsky kancelár už vyzval Európsku liekovú agentúru, aby skúmala aj možnosť schválenia vakcín z Ruska a Číny. Povedal, že sám sa nechá zaočkovať akoukoľvek očkovacou látkou, ktorú v Európe schvália.

Maďarsko ako prvá krajina v Európskej únii udelilo núdzové povolenie na použitie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Urobilo tak napriek tomu, že ju zatiaľ neodporučila Európska agentúra pre lieky. Podmienečnú registráciu v krajine dostal tiež čínsky preparát Sinopharm. Možný nákup a výrobu ruskej vakcíny zvažuje aj Česko a Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok