Kuzminovej pokus o zlato nevyšiel, najlepšou Slovenkou sa stala Fialková

TA3 SITA
10.2.2018 13:48

Nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová aj vďaka bezchybnej streľbe zvíťazila v sobotňajších rýchlostných pretekoch na 7,5 km na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu v Kórejskej republike. Druhá skončila Nórka Marte Olsbuová s mankom 24,2 sekundy a tretia bola Češka Veronika Vítková, chýbalo jej 25,8 s. Obe raz zaváhali na palebnej čiare.

Pokus o hetrik nevyšiel

Slovenskej reprezentantke Anastasii Kuzminovej nevyšiel pokus o zavŕšenie čistého hetriku v tejto disciplíne po zisku zlata v kanadskom Vancouveri 2010 a ruskom Soči 2014. Nesklopila tri terčíky, dva v ľahu a jeden v stoji, a skončila na 13. mieste, zaostala o 53,9 sekundy.

Najlepšou Slovenkou sa stala 11. Paulína Fialková s jednou ranou mimo a odstupom 50,6 s. Ešte po druhej streľbe jej patrila lichotivá a nádejná piata pozícia necelých 10 sekúnd od medailových sfér, ale zjavne aj pod vplyvom nedávnej choroby nemala v koncovke sily na stupňovanie, napokon sa neudržala ani v Top 10. Ivona Fialková obsadila 74. priečku a Terézii Poliakovej patrí 83. miesto medzi 87 adeptkami.

Prvý olympijský kov Dahlmeierovej

Dvadsaťštyriročná rodáčka z Garmisch-Parterkirchenu Dahlmeierová si vybojovala svoj prvý kov pod piatimi kruhmi, hneď najcennejší. Pred štyrmi rokmi najlepšie dopadla vo vytrvalostných pretekoch na 15 km, v ktorých bola trinásta. Medzičasom Dahlmeierová nazbierala sedem zlatých medailí na MS (štyri individuálne), pričom vlani na šampionáte v rakúskom Hochfilzene ohúrila kolekciou 5-1-0 (mimo štafiet 3-1-0, zhodou okolností netriumfovala akurát v šprinte). Získala aj veľký glóbus za celkový triumf vo SP 2016/2017 a malé za stíhacie i vytrvalostné preteky.

V tejto sezóne síce Dahlmeierová aj pre viacnásobné zdravotné problémy napriek úplnej absencii najväčšej rivalky z predchádzajúceho súťažného ročníka Gabriely Koukalovej z Česka trochu poľavila, presadila sa však v stíhačkách v decembrovom francúzskom Annecy-Le Grand Bornand a januárovej talianskej Anterselve. V oboch prípadoch útočila z druhej pozície po šprinte. Formu si načasovala skvele. V sumárnom hodnotení SP figuruje Dahlmeierová na štvrtom poste, olympijské výsledky sa doň nepočítajú. Dahlmeierová je druhou nemeckou olympijskou šampiónkou v rýchlostných pretekoch po triumfe Kati Wilhelmovej z amerického Salt Lake City 2002.

Paulína Fialková na 11. mieste

Už Kuzminovej vydarená obhajoba triumfu pred štyrmi rokmi bola medzi ženami precedensom, teraz neprišlo umocnenie výnimočnosti. Tri prvenstvá v rade by boli novým rekordom aj celkovo: legendárny Nór Ole Einar Björndalen sa presadil v najkratšom súperení v rokoch 1998, 2002 a 2014, teda nie bez prerušenia. Kuzminová sa nestala ani treťou pretekárkou pod piatimi kruhmi s tromi úspechmi v individuálnych súpereniach po Wilhelmovej a Bieloruske Darii Domračevovej.

Tridsaťtriročná rodáčka z ruského Ťumeňa Kuzminová stále má na ZOH medailovú bilanciu 2-1-0, striebro získala v stíhacích pretekoch na 10 km vo Vancouveri. Sobotňajším výsledkom si - P. Fialková, pochopiteľne tiež - utvorila akceptovateľnú východiskovú pozíciu pred aktuálnou stíhačkou, ktorá sa uskutoční v pondelok 12. februára od 11.10 h SEČ. V Soči bola Kuzminová v stíhacích pretekoch šiesta.

Manželom Danielom trénersky vedená Kuzminová má v zbierke 11 prvenstiev na vrcholnej medzinárodnej scéne. Nespomenutých deväť, samozrejme, pochádza zo Svetového pohára, z nich štyri v tejto sezóne, v ktorej Kuzminová figuruje na druhej pozícii v priebežnom celkovom poradí po 15 z 22 pretekov a je líderkou práve v šprinte po 5 z 8 položiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok