Kuzminová má medailové ambície, chce bojovať o každú sekundu

TA3 SITA
9.2.2018 11:18

Prvé olympijské víťazstvo je pre športovca splnený sen, druhé už výrazné potvrdenie výnimočnosti a tretie je vstupenkou do galérie nesmrteľných. Biatlonistka Anastasia Kuzminová má prvé dva kroky na málo vídanej zlatej olympijskej púti, navyše v tej istej disciplíne a po štyroch rokoch, už úspešne za sebou. Zostáva jej urobiť posledný tretí.

Kuzminová má medailové ambície, chce bojovať o každú sekundu
SITA/AP

Je vo forme

V sobotu od 20.15 h miestneho času (12.15 h SEČ) sa na ZOH v Pchjongčchangu Kuzminová postaví na štart rýchlostných pretekov s jednoznačne medailovou ambíciou. Predurčuje ju k tomu nielen úspešná olympijská minulosť, ale najmä forma z tejto sezóny. "Poznám svoje slabé aj silné stránky, čo môže byť moja výhoda. Mnohí ma upozorňujú, že ak je forma na začiatku sezóny, tak nemusí vydržať až do olympiády. Preto nechcem nikomu nič sľubovať, ale pracujem na tom, aby forma v Pchjongčchangu bola a udržala som si ju," povedala ešte pred odchodom do Kórejskej republiky.

Pred ôsmimi rokmi cestovala Kuzminová do olympijského Vancouveru po zranení a výsledok so zlatom (šprint) a striebrom (stíhačka) na krku prevýšil všetky očakávania. Pred štyrmi rokmi zasa nemala oslnivú formu, aj tak sa v Soči zaslúžila o jedinú slovenskú medailu z týchto zimných olympijských hier a dokonca - opäť zlatú v šprinte. Aktuálne v Pchjongčchangu je v úplne inej pozícii - favoritky na zisk niektorej z medailí. A možno aj zlatej.

Výrazné zlepšenie na strelnici

Tridsaťtriročná rodáčka z ruského Ťumeňa v tejto sezóne dosiaľ žiarila ako nikdy predtým. So štyrmi víťazstvami (2x šprint, 2x stíhacie preteky) je celkovo na druhej priečke vo Svetovom pohári a zároveň suverénne s náskokom 46 bodov velí hodnoteniu v šprinte. Z biatlonovej stopy je Kuzminová roky známa ako mimoriadne rýchla bežkyňa, ale len priemerná strelkyňa. Práve výrazné zlepšenie na strelnici z nej v tejto sezóne urobilo dokonca líderku bojov o krištáľové glóbusy.

"Viem, že biatlon nie je iba o bežeckej forme. Chcem, aby sa v pravý čas dostavila aj tá strelecká. Uvedomujem si, že v predchádzajúcich pretekoch som sa trošku potrápila so streľbou, takže sa ju snažíme vyladiť tak, aby na olympiáde bolo jedno i druhé v poriadku,“ tvrdila ešte pred pár dňami odhodlane Kuzminová.

27337289-10155070272530741-1497674551355705991-n_7f000001-73ac-7774.jpg

Tretie zlato?

Jej prípadné tretie zlato v šprinte na ZOH by ju naozaj posunulo na čelo historického poradia úspešnosti, minimálne v biatlone. "Žiadny športovec na zimných hrách v špecializovanej biatlonovej disciplíne doteraz nevyhral tri zlaté olympijské medaily v neprerušenej sérii. Jediný, komu sa to podarilo, ale s väčším časovým odstupom, bol Nór Ole Einar Björndalen. Triumfoval v rokoch 1998, 2002 a 2014 v mužskom šprinte na 10 km," vybrala štatistickú zaujímavosť oficiálna internetová stránka ZOH 2018. Z pohľadu slovenského športu sa Kuzminová môže vyrovnať bratom Pavlovi a Petrovi Hochschornerovcom, ktorí brali trikrát zlato v kategórii C2 vo vodnom slalome v rokoch 2000, 2004 aj 2008.

Podľa aktuálneho poradia Svetového pohára v šprinte by skupinu najvážnejších súperiek Kuzminovej v sobotu mali tvoriť Češka Veronika Vítková, Fínka Kaisa Mäkäräinenová, Talianka Dorothea Wiererová či Nemka Laura Dahlmeierová. "Ak sa podarí Mäkäräinenovej skončiť na stupňoch víťazov, stane sa druhou najstaršou biatlonistkou s medailou zo ZOH. V deň pretekov bude mať Fínka 35 rokov a 30 dní," tvrdí informačná služba ZOH 2018.

Nechce na seba vytvárať tlak

V sobotu na štarte určite bude chýbať úradujúca majsterka sveta spred roka z Hochfilzenu Češka Gabriela Koukalová. Pre dlhotrvajúce zdravotné problémy do Pchjongčchangu vôbec nevycestovala. Okrem Kuzminovej sa v šprinte na 7,5 km môžu predstaviť aj ďalšie Slovenky - Paulína Fialková, Alžbeta Majdišová, Ivona Fialková, resp. Terézia Poliaková. "Nechcem si zbytočne vytvárať tlak na seba. Určite niečo od seba očakávam, ale neberiem olympiádu ako čosi výnimočné. Chcem sa v hlave nastaviť tak, že sú to iba ďalšie preteky v rámci Svetového pohára s tou istou konkurenciou,“ uviedla Paulína Fialková pred odchodom do Pchjongčchangu, ktorá v predchádzajúcich dňoch zápasila s prechladnutím.

Kuzminová ešte pred odchodom do Pchjongčchangu pripojila tento odkaz svojim fanúšikom: "Nikdy som nevzdala preteky, ani keď sa mi strelecky nedarilo. Budem bojovať bez ohľadu na účinnosť streľby. Verte mi, že budem bojovať za každú jednu sekundičku a každú jednu pozíciu."

Rýchlostnými pretekmi žien sa začnú biatlonové súťaže na ZOH 2018, ktoré potrvajú až do 23. februára. Medaily sa budú rozdávať v 11 disciplínach, 5 ženských, 5 mužských a spoločnej miešanej štafete. Mužské rýchlostné preteky na 10 km prídu na rad v nedeľu 11. februára aj so Slovákmi Matejom Kazárom, Tomášom Hasillom, Martinom Otčenášom, Michalom Šimom či Šimonom Bartkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok