V Sýrii bombardujú povstalcov aj provládne sily, obetí je stále viac

TA3 TASR
8.2.2018 22:28

Situácia v Sýrii sa opäť eskaluje. Armáda pod vedením prezidenta Bašára Asada útočí na oblasť východnej Ghúty pri Damasku, ktorú ovládajú povstalci. Sýrska exilová organizácia pre ľudské práva informuje o vyše 200 obetiach od pondelka. Provládne sily sa stali obeťami bombardovania medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi.

Nálety sýrskych vládnych síl v oblasti Východná Ghúta na okraji metropoly Damask si doposiaľ vyžiadali 59 civilných obetí vrátane 15 detí. S odvolaním sa na organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva to uviedla agentúra Reuters. Štvrtý deň vládnej operácie v tejto oblasti pod kontrolou sýrskych povstalcov má tiež na konte 139 zranených osôb.

Sýrska vláda opakuje vyhlásenia, podľa ktorých armáda útočí iba na militantov. Bojové lietadla zahrnuli medzi ciele svojich náletov rôzne oblasti vo Východnej Ghúte. K nárastu počtu obetí medzi civilistami došlo po zbombardovaní trhoviska v meste Arbín, v ktorom zomrelo 21 ľudí.

Organizácia Spojených národov vyzvala v utorok na okamžité humanitárne prímerie v Sýrii s trvaním najmenej mesiac. Medzinárodné spoločenstvo má čoraz väčšie obavy o osud Východnej Ghúty, kde je podľa OSN akútny nedostatok potravín a liekov, čo prispieva k najhoršej podvýžive počas celého trvania sýrskej občianskej vojny. V tejto enkláve žije takmer 400.000 ľudí a nachádza sa v "zóne deeskalácie", dohodnutej Ruskom pre územia ovládané opozičnými povstalcami, ale boje tam stále pretrvávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok