V Trebišove zistili syfilis, nakazených izolujú v nemocnici

TA3 TASR
5.2.2018 16:20

Chorí na syfilis v Trebišove, ktorých identifikuje poskytovateľ zdravotnej starostlivosti za účelom zamedzenia vzniku a šírenia tohto infekčného ochorenia, budú izolovaní v zdravotníckom zariadení.

V Trebišove zistili syfilis, nakazených izolujú v nemocnici
SITA/AP

Zasadnutie krízového štábu

V súvislosti s epidémiou syfilisu v Trebišove bude kožná ambulancia v tamojšej nemocnici pri pacientoch, ktorí nedodržiavajú ambulantnú liečbu, zvažovať možnú hospitalizáciu na jednom z nadregionálnych ústavných pracovísk, a to v Košiciach alebo Michalovciach. V súvislosti s pondelkovým zasadnutím krízového štábu v Trebišove, ktorý sa venoval riešeniu problému šírenia infekčného ochorenia, o tom informoval hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

"Najbližšia spádová klinika dermatovenerológie sa nachádza v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice. O konkrétnej hospitalizácii sa bude rozhodovať na základe závažnosti ochorenia, veku pacienta, prípadne kapacitných možností spomínaných pracovísk. Regionálny úrad verejného zdravotníctva súčasne môže rozhodnúť o izolácii pacienta," uviedol Kráľ. Svet zdravia v tomto smere nemá podľa jeho slov žiadne legislatívne nástroje, ktoré by zabezpečili vymožiteľnosť liečby. O tých musia rozhodovať poverené štátne orgány.

Problematická rómska osada

"Trebišovská nemocnica na začiatku roka prišla s iniciatívou na mimoriadny dovoz depotného penicilínu, ktorý má postupné vstrebávanie. Pacienti by tak museli navštevovať ambulanciu menej častejšie, čo by rovnako malo výrazne pomôcť riešiť nedisciplinovanosť rizikových pacientov počas liečby syfilisu, konštatoval hovorca. Spomínané liečivo v súčasnosti nie je na Slovensku podľa neho registrované, ale v Česku a v Rakúsku sa bežne používa. "Ministerstvo zdravotníctva tento návrh schválilo a momentálne sa hľadá čo najrýchlejšie administratívne riešenie na úhradu liečiva zo strany zdravotných poisťovní," dodal Kráľ.

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v celej SR. Epidemiologická situácia vyhodnotená za rok 2017 vykazuje chorobnosť 108,4 prípadu na 100.000 obyvateľov. Ochorenia sa vyskytujú aj vo vekovej skupine do 18 rokov. Prípady ochorenia pribúdajú. Problematickou pri šírení tohto ochorenia je trebišovská rómska osada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok