Abdeslam odmietol vypovedať, svoj osud vraj zveril Alahovi

TA3 TASR ČTK
5.2.2018 09:14

Nechce vypovedať, nebojí sa súdneho procesu a svoj osud zveril do rúk Alaha. Tak tlmočila belgická televízna stanica RTBF vyjadrenia Salaha Abdeslama, jediného preživšieho člena džihádistických kománd, ktoré útočili 13. novembra 2015 v Paríži. Abdeslam sa týmto spôsobom vyjadril na úvod procesu pred bruselským trestným súdom.

Odmietol vypovedať

Súdu predsedá Marie-France Keutgenová, ktorá na úvod Abdeslama požiadala, aby potvrdil svoju totožnosť. Abdeslam vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky. "Nechcem odpovedať na žiadne otázky," povedal Abdeslam pred sudcami trestného súdu. Predseda súdu sa ho následne opýtal, prečo sa na pojednávanie vôbec dostavil. "Bol som požiadaný, aby som prišiel, tak som prišiel. Je tu súdny proces, ja som účastníkom procesu, som obvinený, tak som tu," odpovedal Abdeslam.

Zároveň zdôraznil, že mlčanie z neho ešte nerobí vinníka alebo zločinca. Odvolal sa ne nespresnené "hmotné a vedecké dôkazy", ktoré by mali hovoriť v jeho prospech a na ktoré by sa mal súd zamerať namiesto toho, aby podliehal verejnému a mediálnemu tlaku.

V závere svojho vyjadrenia, po ktorom už so súdom nekomunikoval, ešte upozornil, že voči moslimom sa pristupuje a sú posudzovaní tým najhorším spôsobom, bez milosrdenstva a bez prezumpcie neviny. "Súďte ma, robte čo chcete so mnou, ja svoju dôveru vkladám v Alaha, nebojím sa vás," povedal na záver. Svoje právo nevypovedať Abdeslam využíva v podstate od apríla roku 2016, odkedy sa francúzski vyšetrovatelia snažia vypočuť ho.

Spoločník rozprával

Abdeslamov spoluobžalovaný Sofien Ayari, naopak, na otázky sudkyne odpovedal, keď jej napríklad popísal, ako sa z Tuniska, odkiaľ pochádza, dostal do Sýrie, kde sa pridal k džihádistickej organizácii Islamský štát a rok strávil v meste Rakka. Do Európy pricestoval zo Sýrie cez grécky ostrov Leros, odkiaľ sa dostal do Nemecka, kde ho Abdeslam vyzdvihol 3. októbra 2015.

Ayari prišiel do Európy v spoločnosti Ahmada Alkhada a Osamu Krayema, jedného z hlavných podozrivých z atentátov z 22. marca 2016 v Bruseli.

Nepretržite ho sledujú

Abdeslam je spolu so Soufienom Ayarim obvinený z účasti na prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest, ku ktorej došlo týždeň pred bombovými útokmi v Bruseli z 22. marca 2016. Konvoj áut elitnej polície GIGN vyrazil z väznice Fleury-Mérogis v čase medzi 03.30 h a 04.00 h. Išlo o tri konvoje pozostávajúce z troch áut sprevádzané motorkami, ktoré areál väznice opustili v asi 20-minútových intervaloch. Novinárom na mieste sa nepodarilo identifikovať cestujúcich v autách.

Abdeslam je vo väzení Fleury-Mérogis od konca apríla 2016. Vo väzení ho držia v izolácii a je nepretržite sledovaný bezpečnostnými kamerami. Počas súdneho procesu v Bruseli ho budú denne prevážať z väznice Vendin-le-Vieil na severe Francúzska, kde mu vytvorili rovnaké podmienky ako vo Fleury-Mérogis. Každý deň ho odtiaľ budú eskortovať 150 kilometrov do Bruselu. Prevoz budú zabezpečovať striedavo jednotky francúzskej polície GIGN a belgickej justičnej polície.

Unikal štyri mesiace

Avizovaný proces v Bruseli sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. V okolí súdnej budovy hliadkuje vyše 100 policajtov. Proces s Abdeslamom bol niekoľkokrát odložený. Súdny proces s Abdeslamom je očakávanou udalosťou - najmä pre to, že doteraz počas výsluchov pred francúzskymi vyšetrovateľmi odmietal vypovedať.

Abdeslam sa stal najhľadanejšou osobou v Belgicku po tom, ako ho bezpečnostná kamera deň po parížskych útokoch zachytila pri návrate z Francúzska. Napriek veľkému úsiliu polície sa mu podarilo unikať štyri mesiace. Zatkli ho v západobruselskej štvrti Molenbeek, kde žije početná moslimská komunita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok