Desať vecí, ktoré potrebujete vedieť o veľkom testovaní národa

TA3 TASR SITA
31.10.2020 07:00

Slovensko spustilo akciu, ktorá na svete, zrejme len s výnimkou Číny, nemá obdobu. Plošné testovanie národa síce nie je povinné, ale ľudia budú musieť v prípade, že sa nezúčastnia, pretrpieť výrazné obmedzenia. Pozrite si, aké základné informácie potrebujete o testovaní vedieť.

Desať vecí, ktoré potrebujete vedieť o veľkom testovaní národa
SITA/Viktor Zamborský

1. Kedy a ako sa testovanie uskutočňuje

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa koná 31. októbra a 1. novembra, odberné miesta fungujú od 7.00 h do 22.00 h. Testovanie je dobrovoľné a zúčastniť sa môžu všetci, ktorí majú viac ako 10 rokov. Testovanie sa neodporúča ľuďom so zdravotným či iným obmedzením, ale ani seniorom a ďalším zraniteľnejším skupinám.

Na vyše 5000 odberných miestach bude pôsobiť približne 4900 odberných tímov. Niektoré malé obce sa budú o testovacie tímy musieť podeliť. Ide o obce, ktoré sa stihnú pretestovať veľmi rýchlo a ich odberný tím sa môže posunúť niekde inde, kde bude potrebný.

2. Kde a kedy sa mám dať otestovať

Otestovať sa môžete na ľubovoľnom odbernom mieste, ktoré vám vyhovuje s ohľadom na bydlisko. Trvalý pobyt nerozhoduje a otestovať sa môžu aj cudzinci. Testovanie bude prebiehať od 7:00 do 22.00 h s tým, že posledné stery sa budú realizovať do 21.30 h. Odberové miesta budú mať aj dve prestávky v čase 12:00-12:45 a 18:00-18:30.

Na viacerých miestach sa bude testovať v priestoroch, ktoré sa využívajú aj počas volieb, nie je to však pravidlo. Klienti domovov sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti v nemocniciach budú testovaní priamo v týchto zariadeniach.

Rezort obrany už minulý týždeň začal distribuovať informačné letáky so základnými informáciami o testovaní pre všetky domácnosti na Slovensku. Na letákoch sú však ešte pôvodne plánované termíny, teda od piatku do nedele. Záväzne však platí, že testovať sa bude iba v sobotu a v nedeľu.

V záujme zníženia náporu na odberné miesta budú samosprávy vydávať usmernenia k účasti v konkrétne časy, napríklad na základe abecedného poradia alebo podľa bydliska. Sledujte komunikačné kanály samospráv – webstránky, rozhlas, informačné letáky.

3. Aké doklady potrebujem

Na odberovom mieste sa potrebujete preukázať občianskym preukazom a kartičkou poistenca. Cudzinci, ktorí žijú na Slovensku, sa preukážu pasom.

4. Ako presne sa testovanie realizuje

Po vstupe do odberného miesta si najprv vydezinfikujete ruky, dezinfekčné prostriedky budú na mieste k dispozícii. Nasledujú jednoduché administratívne úkony – určenému pracovníkovi sa preukážete občianskym preukazom a kartičkou poistenca, vypíšete registračný formulár. Po registrácii dostane pridelené číslo a vreckovku. Pristúpite k odpadkovému košu, vyfúkate si nos a odkašlete do vreckovky, následne ju zahodíte. Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo. Zdravotník vám odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou.

Na výsledky počkáte vo vyhradenom, vydezinfikovanom priestore. Zdravotník vás privolá podľa prideleného čísla k pracovisku, opäť predložíte občiansky preukaz. Zdravotník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok vášho testu, odovzdá vám certifikát v zatvorenej obálke, bude tam aj poučenie, čo robiť v prípade negatívneho a pozitívneho výsledku. Opustíte odberné miesto.

5. Nenakazím sa? Aké sú bezpečnostné opatrenia?

Testovanie prebieha za prísnych epidemiologických opatrení. Tam, kde je to možné, testuje sa vo vonkajšom prostredí. Pre interiéry aj exteriéry platí, že postup odberov je jednosmerný, aby sa znížil počet osôb na jednom mieste. Počas testovania sa využívajú dezinfekčné prostriedky a ochranné odevy podľa usmernení hygienikov.

Testovaní ľudia si pri vstupe vydezinfikujú ruky a okrem doby vykonania steru musia mať nasadené rúška. Na odberných miestach sú zabezpečené zberné nádoby na biologický odpad. Priestory odberného miesta sa dezinfikujú pred, počas aj po testovaní, všetok personál na odberných miestach je vopred otestovaný. Na dodržiavanie pravidiel dohliadajú aj príslušníci bezpečnostných zložiek.

6. Kto sa má dať otestovať a kto nie

Otestovať sa môžu všetci od 10 rokov. Na testovaní sa môžu zúčastniť aj cudzinci žijúci na Slovensku, ale Slovákom, ktorí žijú v zahraničí, sa neodporúča cestovať domov. Testovať  sa nemusia tí, ktorí boli v posledných 90 dňoch pozitívne testovaní na nový koronavírus. Na odberné miesta nemusia chodiť klienti domovov sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti, tí totiž testovanie absolvujú priamo v týchto zariadeniach.

Otestovať sa neodporúča tým, ktorí majú nad 65 rokov a trávia väčšinu času vo svojich domovoch, prípadne všetkým obyvateľom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami, ktorí sa prirodzene vyhýbajú sociálnemu kontaktu.

Výnimku z testovania majú osoby s takým zdravotným obmedzením, ktoré im znemožňuje absolvovať testovanie. Musia sa však vedieť preukázať lekárskou správou, ktorá potvrdzuje nemožnosť zúčastniť sa testovania.

Test potrebujú aj tí, ktorí už v minulosti absolvovali testovanie. Ak sa však môžu preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR, ktorý absolvovali 29. októbra a neskôr, nemusia sa dať testovať v plošnom testovaní.

V prípade pozitívneho testu jednej z osôb, ktoré žijú v spoločnej domácnosti, bude k dispozícii niekoľko ubytovacích zariadení, v ktorých bude možnosť absolvovať povinnú karanténu, aby sa eliminovalo riziko vzájomnej nákazy.

7. Čo ak mi vyjde pozitívny výsledok

Čo najskôr po získaní pozitívneho výsledku sa presuňte do domácej 10-dňovej karantény.  Ak nechcete stráviť karanténu doma, bude aj možnosť absolvovať karanténu v súkromnom hotelovom zariadení. O výsledku testu informujte svojho všeobecného lekára telefonicky, mailom či SMS. Informujte aj všetkých, s ktorými ste boli v úzkom kontakte v období dvoch dní pred odberom.

Denne sledujte vlastné príznaky typické pre Covid-19 (kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, strata chuti alebo čuchu), merajte a zaznamenávajte si denne teplotu. Ak spozorujete niektorý z príznakov, telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva a následne sa riaďte ich pokynmi.

Dodržujte prísnu hygienu rúk a nosenie rúška. V prípade spoločnej domácnosti sa držte ďalej od ostatných, ak je to možné, buďte v samostatnej izbe, používajte kúpeľňu oddelene od ostatných, používajte vyčlenený riad či bielizeň, pravidelne vetrajte a dezinfikujte spoločné priestory.

Nikam necestujte a neprijímajte návštevy. Karanténu môžete opustiť po 10 dňoch za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali ďalší úzky kontakt s chorou alebo pozitívnou osobou. Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny test. U mnohých osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po tomto časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka.

8. Čo ak som bol v kontakte s niekým pozitívnym

Ak ste boli v úzkom kontakte s človekom pozitívnym na Covid-19, žijete s ním v spoločnej domácnosti či na spoločnej izbe v ubytovacom zariadení, informujte o tom svojho všeobecného lekára telefonicky, mailom alebo cez SMS.

Prihláste sa na testovanie prostredníctvom stránky korona.gov.sk. Požiadajte o vyšetrenie, označte políčko: „Bol/bola som v kontakte s pozitívne testovanou osobou“. Po označení sa objavia políčka pre zadanie mena pozitívnej osoby s ktorou ste sa stretli, dátum posledného kontaktu s ňou, trvanie kontaktu a vzdialenosť od nej. Ak s pozitívnou osobou zdieľate spoločnú domácnosť alebo ubytovanie, označte za dátum kontaktu dátum vyplnenia dotazníka. Ak neviete udať všetky žiadané informácie, vyplňte len tie, ktoré viete a vyčkajte na SMS správu, kde a kedy budete testovaní.

9. Čo ak sa nedáte otestovať?

Pre ľudí, ktorí nebudú mať potvrdenie o teste, budú platiť výnimky, ako napríklad cesta na pohreb, uzavretie manželstva, krst či starostlivosť o blízku osobu. Nebude teda platiť úplný zákaz vychádzania.

Bez dokladu o absolvovaní testu si môžete nakúpiť potraviny, drogériu, lieky, pohonné hmoty, krmivo a ďalšie potreby pre domáce zvieratá a zabezpečiť starostlivosť o deti. To všetko v najbližšej predajni od miesta bydliska. Taktiež môžete venčiť zviera do 100 metrov od miesta bydliska. Povolená bude cesta do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť. Taktiež môžete ísť za blízkym, ktorý potrebuje starostlivosť.

10. Aké odmeny dostanú pracovníci odberových miest

Čo sa týka odmeňovania, zdravotníci budú mať sedem eur na hodinu plus 20 eur za každú odhalenú infekčnú osobu. Administratívni pracovníci, teda tí, čo podpíšu dohodu so samosprávou, dostanú sto eur v “hrubom” na jeden deň. Dobrovoľníci nemajú nárok na finančnú odmenu, dostanú len ochranné pomôcky a stravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok