Babišov projekt Čapí hnízdo vyňali z európskych dotácií

TA3 TASR
29.1.2018 14:16

České ministerstvo financií vyňalo projekt Čapí hnízdo z európskeho financovania, informoval v pondelok spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na vyhlásenie županky Stredočeského kraja Jaroslavy Pokornej Jermanovej z hnutia ANO.

Babišov projekt Čapí hnízdo vyňali z európskych dotácií
TASR

Konečné slovo patrí ministerstvu

"Mám informáciu od riaditeľa Regionálneho operačného programu Stredné Čechy (Kamila Muniu), že ministerstvo financií vyňalo projekt Čapí hnízdo z európskeho financovania," uviedla županka Pokorná Jermanová. Novinky.cz upozornili, že výbor Regionálnej rady pritom v polovici januára projekt vyňať odmietol, pričom konečné slovo má ministerstvo.

Vyňatie farmy z európskych projektov odporúčali ministerstvo financií a Európsky úrad pre boj proti podvodom. Český premiér v demisii a šéf hnutia ANO Andrej Babiš i jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek sú v kauze Čapí hnízdo obvinení z údajného zneužitia dotácie v hodnote približne 50 miliónov Kč. Samotný Babiš považuje kauzu za zmanipulovanú.

Mali by vymáhať desiatky miliónov

Z oficiálneho vyjadrenia ministerstva v súčasnosti vyplýva, že Regionálny operačný program Stredné Čechy by mal vymáhať 50 miliónov korún na prijímateľovi dotácie. A tým je firma Imoba z premiérovho zvereneckého fondu. "Čapí hnízdo, rovnako ako všetky ostatné projekty, boli predfinancované z rozpočtu Regionálnej rady. Vyňatím projektu z EÚ financovania sa na tejto skutočnosti nič nemení a je v gescii poskytovateľa dotácie tieto prostriedky prípadne vymáhať od príjemcu," povedal pre Novinky.cz hovorca rezortu financií Michal Žurovec.

Vyňatie odmietol v polovici januára výbor Regionálnej rady ROP  Stredné Čechy. Neželali si ho ani zástupcovia ODS, STAN a TOP 09. Naopak, ANO, ČSSD a KSČM, vyňatie projektu obhajovali s argumentom, že ide o záujmy ČR. České ministerstvo financií súhlasilo tiež s vyňatím tohto projektu zo šiestich ďalších programov EÚ, a to v súlade s návrhom Európskej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok