Do boja s nákazou nasadzujeme armádu. Čo bude jej úloha?

TA3 SITA
9.10.2020 10:08

Situácia na Slovensku posledné týždne eskalovala, počty nakazených rekordne pribúdajú. Reprodukčné číslo je vyššie ako 1,4. Minister zdravotníctva Marek Krajčí preto požiadal o pomoc armádu a vláda mu vyhovela. Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že dostal zoznam 67 nemocníc, kde budú potrebovať pomoc armády. Zatiaľ nasadia niekoľko stoviek vojakov.

Do boja s koronakrízou sa zapoja aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Na mimoriadnom rokovaní to schválila vláda. Okrem dohľadávania a usmerňovania kontaktov budú vojaci robiť stery, pomôžu zabezpečiť poriadok, nasadia techniku. Úloh bude podľa Naďa "stále viac".

Materiál, ktorý na rokovanie kabinetu predložil minister obrany Jaroslav Naď a minister zdravotníctva Marek Krajčí, navrhuje posilniť regionálne úrady verejného zdravotníctva a podporiť vybrané zdravotnícke zariadenia vyčlenením do 1 500 profesionálnych vojakov. Tí by mali organizačne a administratívne podporovať zdravotníctvo do 31. decembra 2020.

„Nepriaznivý vývoj krízovej situácie súvisiacej so šírením ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky si vyžaduje zapojenie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky aj na podporu v oblasti zdravotníctva,“ uvádza sa okrem iného v návrhu na použitie armády.

Na Slovensku pribudlo 1184 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od vypuknutia pandémie, pričom máme rekord už tretí deň po sebe. Celkovo evidujeme 16910 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 10136 testov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok