Máme 49 nových prípadov, Vranov nad Topľou ruší podujatia

TA3 TASR SITA ČTK
13.8.2020 13:26

Na Slovensku máme 49 nových prípadov nákazy, viac je však vyliečených - až 55. Rekordné čísla hlási Ukrajina, v Česku pribudlo za uplynulý deň takmer tristo nových nakazených. Nemecko očakáva, že vakcínu bude mať k dispozícii v najbližších mesiacoch, minister zdravotníctva zároveň vyjadril pochybnosti o ruskej vakcíne. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:05 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:35 Francúzsko zaznamenalo ďalší rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom od májového ukončenia celoštátneho "lockdownu". Francúzske ministerstvo zdravotníctva za posledných 24 hodín zaznamenalo 2669 nových prípadov nákazy, čím celkový počet infekcií vzrástol na číslo 209.365.

Zdravotné komplikácie spojené s vírusom si doteraz vo Francúzsku vyžiadali vyše 30.300 obetí, čo je jedno z najvyšších čísel spomedzi európskych krajín.

23:05 Amerika je najviac zasiahnutý kontinent koronavírusom. Po Spojených štátoch a Brazílii hlási najviac obetí Mexiko. Ochoreniu COVID-19 tam podľahlo takmer 55 000 ľudí. Množstvo Mexičanov napriek tomu ochorenie zľahčuje a ignoruje odporúčania úradov a preventívne opatrenia. O tom, aká je situácia v krajine, sa rozprávala naša kolegyňa s miestnym obchodníkom.

22:35 V španielskej Galícii a na Kanárskych ostrovoch zakázali fajčiť na verejnosti. Úrady tým chcú zamedziť šíreniu koronavírusu a ochrániť tým fajčiarov, u ktorých zvyčajne býva priebeh ochorenia ťažší. Nariadenie je už v platnosti, ľudia ho napriek tomu nerešpektujú. Sťažujú sa aj majitelia reštaurácií.

22:05 Európska komisia oznámila, že uzavrela sondážne rozhovory so spoločnosťou Janssen Pharmaceutica NV o nákupe potenciálnej vakcíny proti COVID-19. Už 31. júla EK rokovala o tejto otázke s farmaceutickým koncernom Sanofi-GSK. Plánovaná zmluva so spoločnosťou Janssen Pharmaceutica, ktorá patrí do skupiny Johnson & Johnson, má poskytnúť všetkým členským štátom EÚ možnosť kúpiť si budúcu vakcínu. Budú ju môcť tiež venovať krajinám s nízkymi príjmami alebo presmerovať do iných štátov Európskeho hospodárskeho priestoru.

21:35 V Indii pre pandémiu zavreli školy a mnohé deti tak už nemali možnosť sa ďalej vzdelávať.

21:05 V Anglicku sa koronavírusom pravdepodobne až 3,4 milióna ľudí, čo je oveľa viac, než sa doposiaľ uvádzalo. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnila londýnska univerzita Imperial College. Uvedený číselný odhad predstavuje asi šesť percent celkovej populácie Anglicka. Najviac obyvateľov - až 13 percent - sa podľa vedcov zrejme nakazilo v britskej metropole Londýn, ktorá je najväčším mestom Anglicka aj celého Spojeného kráľovstva.

20:35 Nový koronavírus podľa vedcov pôsobí na ľudský organizmus pustošivo a nenapáda iba dýchacie cesty.

20:05 Čakajú nás sprísnené opatrenia. Čo a kedy sa zmení? Pozrite si celú tlačovú besedu ministra zdravotníctva a konzília odborníkov.

19:35 Konzílium odborníkov oznámilo novinky. Čo všetko sa zmení?

19:05 Mesto Vranov nad Topľou ruší všetky hromadné športové a kultúrne podujatia. Nariadil mu to regionálny úrad verejného zdravotníctva (z dôvodu zvyšovania počtu osôb pozitívne testovaných na nový koronavírus.

18:35 Veľká Británia začala s testovaním novej aplikácie pre smartfóny, ktorej cieľom je prispieť k boju proti šíreniu nového kornavírusu. Ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti uviedlo, že novinku najprv otestujú na ostrove Wight a nasledovať bude londýnsky obvod Newham. Na projekte sa podieľali experti na ochranu súkromia a tiež spoločnosti Apple a Google. Podobnú technológiu používajú aj v Nemecku a Írsku.

18:05 Počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom presiahol včíslo 750 000. Vyplýva to z novej bilancie agentúry AFP. Takmer polovica potvrdených úmrtí bola zaznamenaná v štyroch najhoršie postihnutých štátoch sveta: v USA, Brazílii, Mexiku a Indii, vyplýva z údajov americkej univerzity Johnsa Hopkinsa. Od vypuknutia pandémie sa vo svete nakazilo už viac ako 20,6 milióna ľudí.

17:35 Nemeckí futbaloví reprezentanti sa po pauze zavinenej pandémiou koronavírusu prvýkrát stretnú 31. augusta v Stuttgarte. Oznámil to tréner národného tímu Joachim Löw. Bude to presne 286 dní od posledného zápasu. Nemcov najskôr čakajú dve stretnutia v Lige národov.

17:05 Nový koronavírus podľa vedcov pôsobí na ľudský organizmus pustošivo a nenapáda iba dýchacie cesty. Odborníčka Natalie Tronsonová z Michiganskej univerzity v USA sa domnieva, že niektoré následky COVID-19 sa prejavia až po niekoľkých rokoch. U mnohých pacientov sa vyskytla strata čuchu a chuti, poruchy vedomia či zvýšené riziko mozgovej príhody. Môžu existovať aj vážnejšie a dlhodobejšie účinky infekcie, napríklad strata pamäte. Tronsonová však upozorňuje, že príčina dlhodobých následkov v mozgu nemusí byť spojená s vírusovou infekciou mozgového tkaniva.

16:35 Talianska prokuratúra vyšetrovala premiéra Giuseppeho Conteho a šesť členov jeho vlády v súvislosti s prístupom k boju proti pandémii koronavírusu. Po preskúmaní celého prípadu prokuratúra odporučila, aby sa uzavrel bez vznesenia obvinení. Justičné zdroje potvrdili, že príslušná prokuratúra preskúmala niekoľko žalôb voči Contemu a jeho ministrom, ktoré boli podané v priebehu uplynulých mesiacov. Všetky sa týkali spôsobu, aký Conteho vláda zvolila v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu.

16:40 Chorvátsko zaznamenalo rekordný denný prírastok počtu prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 hodín v krajine potvrdili ďalších 180 nakazených, čo je najviac od začiatku pandémie. V Chorvátsku momentálne evidujú 811 aktívnych prípadov. Za posledný deň pribudlo aj jedno nové úmrtie súvisiace s koronavírusom; vykonaných bolo ďalších vyše 1200 testov.

16:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

16:31 Počet pracovníkov s  pozitívnym výsledkom testov na nový koronavírus sa dostal u výrobcu plnených bagiet a sendvičov v Sládkovičove pri Galante celkovo na 31. Všetky dotknuté osoby a ich úzke kontakty v súčinnosti s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Galante umiestnili do povinnej izolácie. PR spoločnosti Fekollini Andrej Gerstner zdôraznil, že prvotná nákaza sa vyskytla u dodávateľa.

15:31 Bratislavské nemocnice sú pripravené na druhú vlnu pandémie. Majú dostatok ochranných pomôcok i prístrojového vybavenia. Uviedli to hovorkyne Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, Národného onkologického ústavu, Univerzitnej nemocnice Bratislava aj Národného ústavu detských chorôb.

15:21 Počet nakazených novým koronavírusom stúpa. Podľa odborníkov máme na Slovensku druhú vlnu pandémie. Hygienici hovoria, že situáciu majú pod kontrolou. Podľa odborníčky však testujeme stále málo. Zároveň by sa podľa nej mala zmeniť aj mapa bezpečných krajín. Viac o téme povedala epidemiologička Alexandra Bražinová.

15:04 Organizácia Spojených národov odhaduje, že až 43 percent škôl na celom svete nemá prístup k vode a mydlu na umývanie rúk. Voda a mydlo sú pritom považované za hlavné prostriedky obrany proti nákaze koronavírusom.

14:32 Nemecké firmy očakávajú, že ich podnikanie sa vráti do normálu za približne 11 mesiacov. Rozdiely medzi jednotlivými sektormi ekonomiky sú však obrovské. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu inštitútu Ifo. Podrobnejšie údaje naznačujú najväčšie obavy najmä v sektore služieb, umenia a zábavy.

14:10 India hlásila vo štvrtok ďalší rekordný denný nárast v prípadoch nákazy koronavírusom o 67.000 a oznámila tiež, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 presiahol 47 000. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Počet nakazených stúpol za posledných 24 hodín konkrétne o 66.999 a celkovo ich India zaznamenala do štvrtka už takmer 2,4 milióna.

13:40 Medzinárodné letisko v Bruseli bude mať od začiatku septembra k dispozícii mobilné testovacie laboratórium na chorobu COVID-19, ktoré získalo akreditáciu Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano. Uviedla to vo štvrtok televízna a rozhlasová stanica RTBF.

Podľa RTBF mobilné testovacie laboratórium umožní vykonať testy cestujúcim, ktorí sa vracajú z tzv. červených zón, kde počet nových infekcií bol vyšší než 50 na 100.000 obyvateľov po dobu jedného týždňa. Otestovať sa na mieste budú môcť aj cestujúci odlietajúci z Bruselu, musia však myslieť na dostatočnú časovú rezervu.

13:20 Premiér Igor Matovič navrhol konzíliu odborníkov, aby sa nariadila povinnosť nosiť rúška aj v triede počas prvých dvoch týždňov v škole. "Viem, že to nebude úplne príjemné, ale je to mimoriadne dôležité opatrenie. Zďaleka sa totiž nepotvrdila teória, že deti COVID-19 neprenášajú," argumentuje predseda vlády. Dočasné nosenie rúšok v triede by malo byť podľa neho preventívnym opatrením pre prípad, ak rodičia nebudú zodpovední a zataja, že boli v rizikovej krajine a ohrozia ostatné deti v škole.

12:20 Od desiatej hodiny zasadá konzílium odborníkov. Zrejme poslednýkrát na Úrade vlády. Konzílium by sa následne malo presunúť pod rezort zdravotníctva. Hlavnou témou je aktuálna epidemická situácia, keďže rastie počet nakazených.

12:10 V Nemecku rastie denná bilancia, v krajine hlásia 1445 nových prípadov.

12:00 Cestná a železničná doprava naďalej pociťuje vplyv koronakrízy, a to napriek jej zmierneniu. Výkony v oboch druhoch dopravy sa síce zotavujú z krízových mesiacov a dobiehajú výsledky z predchádzajúcich rokov, preprava cestujúcich stále zaznamenáva výrazné výpadky. Hospodárskym výsledkom dopravných firiem však pomáha mierny pokles zamestnanosti a priemerných miezd. Vyplýva to z analýzy Slovenskej sporiteľne.

11:47 Úrad verejného zdravotníctva poskytol bližšie informácie k novým prípadom nákazy. V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach ide o importované prípady ochorenia COVID-19 zo zahraničia. "Príchod osôb bol RÚVZ iniciatívne nahlásený, do času oboznámenia sa s výsledkami boli osoby v domácej izolácii a v nej aj naďalej zotrvajú," informoval úrad.

11:42 Na celom svete zomrelo počas prvých troch mesiacov tohto roka v dôsledku nepravdivých informácií súvisiacich s novým koronavírusom najmenej 800 ľudí. Tvrdí to štúdia, ktorú publikovali v American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Podľa nej v nemocniciach pre falošné informácie na sociálnych sieťach prijali okolo 5800 ľudí. Množstvo osôb zomrelo po vypití metanolu alebo čistiacich prostriedkov na báze alkoholu, pričom si mysleli, že sa tak vyliečia z koronavírusu.

11:30 Epidémia koronavírusu v najväčšom novozélandskom meste sa rozrástla už na 17 prípadov, informovali miestne úrady s tým, že očakávajú, že pribudnú ďalšie. Znamená to tiež, že avizovaná trojdňová uzávierka Aucklandu zrejme potrvá dlhšie. O jej predĺžení by mala vláda rozhodnúť v piatok. Nové ohnisko predstavuje obrat v epidemiologickej situácii krajiny, ktorá nezaznamenala lokálny prenos koronavírusu vyše 100 dní.

11:17 Rusko zaznamenalo vo štvrtok 5057 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čím celkový počet nakazených dosiahol 907 758. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.
Percentuálny nárast počtu infikovaných už 11 dní neprekročil hodnotu 0,6. Najviac nových prípadov hlási Moskva.

10:41 Nemecko očakáva, že v najbližších mesiacoch bude mať k dispozícií vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Uviedol to nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. "Mám optimistické očakávania, že v nasledujúcich mesiacoch, avšak určite budúci rok, bude vakcína k dispozícii," uviedol Spahn. Neuviedol konkrétny mesiac a ani to, ako často budú ľudia musieť byť očkovaní a ako dlho bude trvať nadobudnutá imunita.

10:25 Himalájske kráľovstvo Bhután zaviedlo svoju prvú celoštátnu karanténu z dôvodu nákazy nového koronavírusu, ktorú zistili u cestujúcej po návrate do krajiny, až keď ju prepustili z povinnej izolácie. Vláda vydala pokyn, aby sa približne 750.000 obyvateľov zdržiavalo doma, a zatvorila aj všetky školy, úrady a komerčné prevádzky.

10:17 Najviac nových prípadov evidujú Košice, majú 12 nakazených. Vranov nad Topľou má desať infikovaných, Bratislava osem. Okresy Stropkov, Trenčín a Prešov evidujú troch infikovaných. Dvaja nakazení pribudli v okresoch Pezinok, Prievidza, Galanta a Bardejov. Kežmarok a Partizánske majú jeden nový prípad nákazy.

10:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:10 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 43. Z toho dvaja sú na JIS a štyria na pľúcnej ventilácii.

10:03 Na Slovensku pribudlo 49 nových prípadov nákazy, počas uplynulého dňa urobili spolu 2741 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2739 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Pribudlo 55 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1939.

9:35 Argentína a Mexiko spoločne vyrobia pre Latinskú Ameriku milióny dávok vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvíja britská Oxfordská univerzita v spolupráci s farmaceutickým gigantom AstraZeneca. V stredu o tom informoval argentínsky prezident Alberto Fernández.

9:12 Ukrajina zaznamenala ďalší rekordný nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom, za uplynulý deň je ich 1592. Infekcia si vyžiadala ďalších 22 obetí. Celkový počet nakazených v krajine od začiatku pandémie je 86 140.

8:55 Česko potvrdilo k polnoci zo stredy na štvrtok 292 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Laboratóriá v stredu otestovali 7978 vzoriek.

Taliansko zaznamenalo 481 nových prípadov.

8:22 Taliansko zaviedlo v stredu povinné testovanie na nový koronavírus pre ľudí prichádzajúcich z Chorvátska, Grécka, Malty a Španielska, informovala tlačová agentúra HINA. Úrady takisto úplné zakázali cestovanie do Talianska z Kolumbie. Taliansko v stredu zaznamenalo 481 nových prípadov nákazy koronavírusom a desať súvisiacich úmrtí. Denný nárast počtu nakazených je približne dvojnásobný v porovnaní s priemerným denným nárastom v júni, keď v krajine uvoľnili epidemiologické opatrenia.

7:41 Spojené kráľovstvo v stredu odstránilo viac ako 5000 ľudí zo zoznamu obetí koronavírusu. Zmenu má za následok nový spôsob, akým krajina odteraz bude zaznamenávať úmrtia v spojitosti s ochorením COVID-19.

7:15 U susedov v Česku počet prípadov ochorenia COVID-19 už presiahol 19 tisíc. Včera pribudlo ďalších 292 pozitívnych testov. Šírenie vírusu sa však spomalilo v Austrálii.

6:50 V Brazílii zaznamenali v stredu za predchádzajúcich 24 hodín 55.155 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 3.164.785. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskeho ministerstva zdravotníctva.

Za posledných 24 hodín zomrelo 1175 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, čím sa ich počet zvýšil na 104.201.

6:20 Čestným prehlásením, ktoré žiak odovzdá na začiatku školského roka, rodič vyhlási, že jeho dieťa nemá príznaky ochorenia COVID-19 a že nenavštívilo „červenú“ krajinu. Povedal to počas rokovania vlády minister školstva Branislav Gröhling. Podľa premiéra Igora Matoviča však Gröhling „predbieha“ a konečné znenie vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok