Megaproces o Kuciakovi vrcholí, znalec vypovedal o mobiloch

TA3 SITA TASR
23.7.2020 10:28

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Nie je vylúčené, že na rad už prídu aj záverečné reči.

Údaje z mobilov naznačujú stretnutia

Znalec z oblasti kriminalistickej informatiky Dušan Mikulaj pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku opätovne vypovedal v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Na predošlých pojednávaniach sa tento znalec vyjadroval k mapovaniu pohybu obžalovaných na základe zaznamenaných lokácií ich mobilných telefónov z februára 2018. Vychádzal pritom zo záznamov z takzvaných základňových staníc, na ktoré sa telefóny pripájajú. Taktiež uviedol, že v zaistených mobilných telefónoch sa nachádzali komunikácie z aplikácie Threema, pričom je podľa neho nepravdepodobné, že by do komunikácií po zaistení telefónov bolo zasahované.

Mikulaj sa opätovne vyjadroval k lokácií telefónov obžalovaných. Tie podľa neho naznačujú, že deň po vražde Kuciaka, teda 22. februára 2018 sa približne v tom istom čase na jednom mieste v Komárne nachádzali Alena Zsuzsová a Zoltán Andruskó, neskor v Bratislave Zsuzsová a Marian Kočner. Údaje tiež o deň neskôr naznačujú cestu Andruskóa do Kollárova, kde sa nachádzal Tomáš Szabó. Podľa obžaloby cestovala Zsuzsová 22. februára do Bratislavy, aby od Kočnera prebrala peniaze pre vykonávateľov vraždy.

Bývalý vojak sa už priznal

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho "známa" Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Miroslava Marčeka žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd SR.

Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok