Nových prípadov nákazy je viac, pribudli po celom Slovensku

TA3 TASR SITA ČTK
16.7.2020 09:33

Evidujeme 24 nových prípadov nákazy, sú z rôznych okresov po celom Slovensku. Pre rastúci počet nakazených musela EÚ upraviť zoznam tzv. bezpečných krajín. Kroky proti šíreniu nákazy uskutočňujú aj samotné štáty. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Nových prípadov nákazy je viac, pribudli po celom Slovensku
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:25 Predseda vlády Igor Matovič uviedol, že na dvojdňový summit EÚ, ktorý sa koná v piatok a sobotu prišiel vyrokovať čo najlepšie pozície pre Slovensko. Vyjadril sa tak po štvrtkových bilaterálnych rokovaniach s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Ťažiskom rokovaní summitu bude kompromisný návrh o sedemročnom rozpočte EÚ a o pláne ekonomickej obnovy po koronakríze.

21:58 V Rakúsku vstúpil o polnoci zo stredy na štvrtok do platnosti zákaz pristávania pre lietadlá z desiatich ďalších krajín. Cieľom opatrenia je zabrániť, aby sa do Rakúska rozšíril koronavírus z krajín, kde je momentálne zlá epidemiologická situácia.

21:01 Španielsko zaznamenalo vo štvrtok 580 nových prípadov osôb nakazených koronavírusom, čo je o 190 viac než deň predtým. Ide o najvyšší denný prírastok za posledné dva mesiace. Najviac infikovaných evidovali v regiónoch Aragónsko a Katalánsko.

20:02 Holandsko plánuje v septembri spustiť aplikáciu na monitorovanie ľudí nakazených novým koronavírusom. Informovalo o tom vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Aplikáciu, ktorá bude slúžiť ako "koronavírusový detektor", v súčasnosti testujú. Ľudia by jej prostredníctvom mali byť informovaní o tom, či mali za posledných 14 dní kontakt s osobou nakazenou koronavírusom.

19:50 Situácia v Európe v súvislosti s pandémiou koronavírusu je v jednotlivých krajinách odlišná. Španielsko si pripomenulo obete a naďalej sprísňuje opatrenia. Francúzsko hlási nové ohniská nákazy. Naopak Malta už týždeň neeviduje žiadnych infikovaných ľudí.

19:21 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

18:40 Španielska norková farma zlikviduje 93.000 kusov týchto zvierat, z ktorých väčšina je nakazená koronavírusom. Nariadenie vydal vo štvrtok tamojší úrad zdravotníctva v snahe zabrániť rozšíreniu nákazy na človeka.

17:17 Rakúska lekárska komora sa vyslovila za opätovné zavedenie povinnosti nosiť rúška v uzavretých priestoroch, ako napríklad v obchodoch či v supermarketoch. Dôvodom je rastúci počet nových prípadov ľudí nakazených koronavírusom — za uplynulých 24 hodín ich pribudlo opäť viac než 100.

17:00 Situácia v cestovnom ruchu je kritická a po skončení letnej sezóny sa výrazne zhorší. Rezervácie a vyťaženosť hotelových zariadení turistami sú počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny na Slovensku výrazne nižšie ako v minulom roku. Uvádza to Asociácia hotelov a reštaurácií.

16:55 Hackeri prepojení na ruské tajné služby sa pokúšajú ukradnúť informácie výskumným tímom, ktoré pracujú na vývoji vakcín voči novému koronavírusu. Uviedlo to vo štvrtok britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť, podľa ktorého k rovnakému záveru dospeli aj úrady v USA a Kanade. Terčom takýchto útokov sa podľa NCSC stali akademické a farmaceutické inštitúcie v Británii, Kanade a USA pracujúce na výskume a vývoji vakcín voči koronavírusu.

16:40 Po Španielsku sa rozhodlo sprísniť pravidlá nosenia rúšok už aj Francúzsko. Od budúceho týždňa budú v krajine povinné v uzavretých verejných priestoroch. Oznámil to premiér Jean Castex.

16:22 Minister zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS) požiadal britskú ministerku pre Európu Wendy Morton, aby Veľká Británia pri najbližšom prehodnotení cestovných zoznamov objektívne zohľadnila epidemiologické údaje o situácii na Slovensku, ktoré jej poskytne hlavný hygienik SR. O ich štvrtkovom telefonáte informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

16:15 Počet infikovaných v Rusku od začiatku pandémie prekročil hranicu trištvrte milióna. Krajina je z hľadiska tohto ukazovateľa na štvrtom mieste na svete za USA, Brazíliou a Indiou. Údaje o prírastkoch nakazených a mŕtvych, ktoré zverejnil ruský krízový štáb, ostávajú podobné, ako v predošlých dňoch. Za uplynulý deň v Rusku pribudlo 6428 infikovaných a zomrelo 167 pacientov.

15:40 Medzinárodný menový fond varoval, že nebezpečenstvá ohrozujúce globálnu ekonomiku stále nezmizli. Hospodárstvo sa síce zotavuje, ale nová vlna koronavírusu alebo politická nestabilita môžu ekonomiku ešte viac poškodiť.

15:33 Na následky Covid-19 zomrelo na svete už viac ako tritisíc zdravotníkov. Vyplýva to z novej výskumnej správy Amnesty International, podľa ktorej však bude počet obetí spomedzi zdravotníkov pravdepodobne výrazne vyšší. Podľa zistení organizácie sú Medzi krajinami s doteraz najvyšším počtom úmrtí zdravotníkov na následky ochorenia Covid-19 sú podľa zistení organizácie Rusko, Veľká Británia, Spojené štáty či Brazília.

15:10 Vedci, vrátane laureátov Nobelových cien, vyzvali dobrovoľníkov, aby sa dali zaočkovať a následne sa vystavili koronavírusu s cieľom zistiť, či testovaná vakcína poskytuje potrebnú ochranu. V otvorenom liste zaslanom šéfovi britského Národného inštitútu zdravia uviedli, že takéto testovanie môže urýchliť vývoj vakcíny.

Osobnosti žiadajú, aby mladých zdravých dobrovoľníkov po zaočkovaní testovanou vakcínou zámerne infikovali koronavírusom, pričom argumentujú, že riziká pre ich zdravie sú nízke a potenciálne prínosy pre spoločnosť enormné.

V súčasnosti klinicky testujú na celom svete 23 vakcín proti koronavírusu.

14:32 Na oddelení psychiatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove boli v uplynulých dňoch na ochorenie Covid-19 pozitívne testovaní štyria zdravotnícki pracovníci z dvoch ošetrovacích jednotiek. Oddelenie má podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej šesť ošetrovacích jednotiek s celkovým počtom 171 zamestnancov. Ďalší zamestnanci majú podľa jej slov negatívne výsledky prvých testov. V najbližších dňoch podstúpia ďalší test.

14:12 Počet potvrdených prípadov v Bosne a Hercegovine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 267 na vyše 7500, informovala vo štvrtok tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na tamojšie zdravotnícke úrady. Podľa nich ochoreniu Covid-19 podľahlo v krajine dosiaľ 238 ľudí.

13:55 V rámci globálnej reakcie Európskej únie na pandémiu sa vo štvrtok uskutoční letecký humanitárny most do Haiti. Cestovné náklady lietadla, ktoré odletí z belgického letiska v Liege, hradí v plnej výške Európska komisia.

13:51 Sociálna poisťovňa v prvom polroku 2020 vyplatila medziročne o viac ako 450.000 dávok nemocenského poistenia. Najväčší nárast vznikol pri ošetrovnom a nemocenskom, a to najmä z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

13:42 Španielsko si pripomenulo obete nového koronavírusu. Smútočnú ceremóniu viedol kráľ Filip VI. Nechýbali na nej viacerí vysokí predstavitelia európskych a svetových inštitúcií.

13:35 Malta vo štvrtok zaznamenala týždeň bez nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, po prvý raz odvtedy, ako v tejto stredomorskej ostrovnej krajine 7. marca zaregistrovali prvú infekciu.

13:25 Taliansko zatvorilo vo štvrtok hranice pre cestujúcich zo Srbska, Kosova a Čiernej Hory z dôvodu tamojšieho rastúceho počtu pacientov nakazených novým druhom koronavírusu. "Ktokoľvek, kto tieto krajiny v posledných 14 dňoch navštívil, má zákaz vstupu do Talianska. Pandémia dosahuje vo svete svoj vrchol. Musíme urobiť čo najviac, aby sme ubránili pokrok, ktorý sme zatiaľ spravili," uviedol taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza

13:15 Vo Veľkej Británii existujú dva zoznamy rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Jeden zoznam vytvorilo britské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Slovensko zaradilo medzi zelené, bezpečné krajiny. Druhý vytvorilo ministerstvo dopravy, kde je SR zaradená medzi tzv. červené krajiny. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) na tlačovej konferencii. "Na britskej strane vidíme určitú nekoordinovanosť," podotkol.

12:30 Na východnom Slovensku pribúdajú prípady nákazy koronavírusom u lekárov a zdravotníkov. Po lekárovi a zdravotnej sestre z obvodnej ambulancie v Chminianskej Novej Vsi sa ochorenie potvrdilo aj u štyroch zdravotníkov z prešovskej Fakultnej nemocnice.

11:53 Izrael zaznamenal vo štvrtok 1758 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu posledných 24 hodín. Ide o vôbec najvyšší denný nárast od začiatku epidémie.

11:07 Austrálske úrady vo štvrtok oznámili, že pacient z Nového Južného Walesu trpiaci ochorením Covid-19 sa stal infekčným len deň po tom, čo sa nakazil koronavírusom. Štátny tajomník austrálskeho ministerstva zdravotníctva Michael Kidd však neobjasnil, akým spôsobom sa tento pacient nakazil, alebo či stihol infikovať aj iných.

11:01 Šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva varovala, že nebezpečenstvá ohrozujúce globálnu ekonomiku stále nezmizli. Globálna ekonomická aktivita sa zotavuje po bezprecedentnom prepade spôsobenom koronakrízou, ale prípadná druhá vlna pandémie nového koronavírusu môže ešte viac poškodiť ekonomiku, uviedla Georgieva.

10:57 Vo Francúzsku bude od budúceho týždňa povinné nosenie rúšok v uzavretých priestoroch prístupných verejnosti.

10:45 Kia Motors Slovakia vyrobila v prvom polroku tohto roku viac ako 131-tisíc osobných automobilov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to pokles o 27 %. „V prvej polovici tohto roka bola výroba v našom závode silne ovplyvnená koronavírusom," uviedol hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

10:30 Väčšina čínskych kín obnoví na budúci týždeň po niekoľkých mesiacoch reštrikcií súvisiacich s pandémiou Covid-19 svoju prevádzku, avšak  za zachovania pravidiel spoločenského odstupu. Oznámili to vo štvrtok tamojšie úrady.

10:15 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách potvrdili 16 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných osôb stúpol na 4279. Podľa vo štvrtok zverejnených údajov ochoreniu už piaty deň nepodľahol nikto, počet úmrtí tak zostal na hodnote 595.

10:07 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 6428 na celkovo 752 797, informovalo o tom protivírusové krízové centrum. Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku nákaze 167 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11 937.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:00 Premiéri Federácie Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbskej - Fadil Novalič a Radovan Viškovič - mali pozitívny test na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Pozitívne testy na nový druh koronavírusu potvrdili u Novaliča a Viškoviča kancelárie oboch ministerských predsedov.

9:43 Tri nové prípady pochádzajú z okresu Levoča, dva nové prípady hlásia v okresoch Banská Bystrica, Čadca, Nitra, Prešov, Topoľčany a v Bratislave. Po jednom prípade majú Košice, Lučenec, Prievidza, Senec, Skalica, Trebišov, Trenčín, Veľký Krtíš a Zlaté Moravce.

okresy-tvrtok_0a140371-0682-0405.png

9:37 Máme šesť hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:35 Pribudlo sedem nových vyliečených, spolu ich je 1 514.

9:30 Na Slovensku pribudlo 24 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1951 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2336 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:08 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 134 nových prípadov nákazy koronavírusom, počet aktívnych prípadov stúpol na 4613. Urobili viac ako 4200 testov.

9:05 Koronakríza mala negatívny vplyv na predaj áut v Európe aj v júni. Predaj osobných áut v Európskej únii v júni medziročne klesol o 22,3 %, uviedol zväz európskych výrobcov áut ACEA. V júni bolo v EÚ registrovaných 949 722 nových áut po 1 222 942 v rovnakom mesiaci vlani.

8:57 Čínska ekonomika sa v 2. kvartáli vrátila k rastu po prudkom poklese na začiatku roka. Domáca spotreba a investície však zostávajú slabé. Šok spôsobený koronakrízou podčiarkol potrebu ďalšej štátnej podpory na podporu zotavenia.

8:45 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 848 na celkovo 56 455, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

8:32 Nemecko potvrdilo 534 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 200 260. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitútu Roberta Kocha k štvrtkovému ránu.

8:03 Spojené štáty zaznamenali v stredu rekordných 67.632 prípadov nákazy novým koronavírusom za posledných 24 hodín. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa.

7:23 Počet úmrtí v Latinskej Amerike a Karibiku dosiahol 151 022. Takmer polovicu všetkých úmrtí v tejto oblasti zaznamenali v Brazílii. Celkovo je v Latinskej Amerike a Karibiku nakazených 3 540 060 ľudí. Brazília podľa AFP zaznamenala 1,9 milióna infikovaných osôb a 74 000 úmrtí. V Európe v spojitosti s novým koronavírusom zomrelo 203 793 osôb.

6:50 Metropolitné múzeum umenia v New Yorku v stredu oznámilo, že od 29. augusta znovu otvorí svoje priestory pre návštevníkov s obmedzením svojej kapacity na 25 percent. Múzeum je zatvorené od 13. marca v súvislosti s opatreniami zavedenými na zabránenie šírenia nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

6:32 Európska únia odstránila Srbsko a Čiernu Horu z nezáväzného zoznamu bezpečných krajín. Dôvodom je zhoršenie epidemiologickej situácie v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Podľa médií budú obe krajiny vyradené zo zoznamu na najmenej dva týždne.

6:21 Viac ako polovica španielskych regiónov zaviedla povinné nosenie rúšok na verejnosti. V turistickej oblasti Andalúzia, kde aktuálne dosahujú teploty aj okolo 40 stupňov, sa to týka aj pláží. Na Malorke zase policajti zakročili proti ilegálnym večierkom, kde ľudia porušujú opatrenia.

6:15 Guvernér amerického štátu Oklahoma Kevin Stitt v stredu oznámil, že mal pozitívny test na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 a je v domácej izolácii.

6:05 Úrady na španielskom ostrove Malorka nariadili v stredu uzavretie krčiem a ďalších zariadení v uliciach hlavného mesta Palma de Mallorca, kde sa zhromažďujú turisti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa ministra pre cestovný ruch na Baleárskych ostrovoch.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok