Kováčik odmietol detektor lži, tvrdí Šeliga. Prokurátor reagoval

TA3 TASR
2.7.2020 09:11

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa ohradzuje voči obvineniam, že sa opakovane odmietol podrobiť vyšetreniu na polygrafe. Považuje ich za pokračovanie lživej kampane na odôvodnenie jeho odvolania. Reagoval tak na informáciu, ktorú zverejnil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).

Kováčik odmietol detektor lži, tvrdí Šeliga. Prokurátor reagoval
TASR/František Iván

Pohovor mal aj minulý týždeň

"Ak pán Kováčik nevie vysvetliť odkiaľ má peniaze a nechce prísť na detektor lži, mal by odstúpiť. A keď nechce odstúpiť, mal by byť odvolaný, pretože je neprijateľné, aby sa špeciálny prokurátor “bál” ísť na detektor lži," napísal Šeliga na sociálnej sieti.

"Na bezpečnostnom pohovore som bol aj minulý týždeň, je teda zrejmé, že som sa neodmietol zúčastniť bezpečnostného pohovoru, ktorého súčasťou je polygrafické vyšetrenie – psychofyziologické overenie pravdovravnosti," uviedol Kováčik.

Uistil, že spolupracuje s príslušnými orgánmi NBÚ, ktorým v prípade otvorenia jeho bezpečnostnej previerky bezodkladne poskytol všetky relevantné doklady týkajúce sa hotovostného vkladu vo výške 204.000 eur na účet v banke, ako aj vysvetlenie, že ide o pôžičku od jeho brata.

Peniaze vraj mal od brata

V stanovisku šéf Úradu špeciálnej prokuratúry zdôraznil, že v prípade hotovostného vkladu vysvetlil celú záležitosť príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry i poslancom. Pripomína, že NAKA po jeho podrobnom vysvetlení a vydokladovaní listinných materiálov odmietla anonymné trestné oznámenie. "Takýto záver vyšetrovateľa po preskúmaní spisu potvrdil dozorujúci prokurátor," dodal Kováčik.

Kováčik v roku 2017 vložil na svoj účet v banke 204.000 eur. Uviedol, že peniaze pochádzajú od jeho brata. Operáciu banka nahlásila polícii, ktorá to vtedy nevyšetrila. Prezident Policajného zboru Milan Lučanský následne nariadil podrobnú kontrolu spisu a v prípade potreby jeho opätovné otvorenie. Kováčik peniaze použil na kúpu domu pre syna. Dom stál 270.000 eur, zvyšnú sumu zaplatil syn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok