Šeliga žiada prešetriť vyjadrenia o znížení trestu pre Jankovskú

TA3 SITA TASR
4.6.2020 10:24

Podpredseda národnej rady Juraj Šeliga podáva podnet generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi na prešetrenie postupu trestnej námestníčky generálnej prokuratúry Viery Kováčikovej.

Šeliga žiada prešetriť vyjadrenia o znížení trestu pre Jankovskú
SITA/NR SR

Šeliga vyzval Čižnára

Dôvodom má byť nedávne vyjadrenie Kováčikovej o tom, že bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej, ktorá je v súčasnosti obvinená z korupcie, by mohol byť znížený trest. Šeliga zároveň na tlačovej konferencii v budove NR SR vyzval Čižnára, aby si v tejto veci predvolal aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas akcie Búrka, hrozilo jej päť až dvanásť rokov odňatia slobody. Trestná námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková však v uplynulých dňoch vyhlásila, že v rozhodnutí o sťažnosti obvinených v kauze Búrka by Monika Jankovská mohla vyviaznuť s výrazne nižším trestom. Podľa Kováčikovej by totiž nemusela spáchať trestný čin ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť „len o nepriamu korupciu“. Trest by sa tak mohol pohybovať v rozmedzí dva až päť rokov.

Absolútny škandál a výsmech

Šeliga tomuto postupu Kováčikovej nerozumie a považuje to za absolútny škandál a výsmech ľuďom. „Nerozumiem, akým formalizmom prišla pani Kováčiková k tomu, že by Monika J. nemala byť súdená ako verejný činiteľ. Táto žena mala moc a tú využívala. Tlačila na sudkyne, aby ovplyvňovali rozsudky v prospech obžalovaného podnikateľa Mariana K.,“ povedal podpredseda parlamentu. Ukazuje to podľa neho, prečo je potrebné „otvoriť dvere a okná“ na prokuratúre. Tento formalizmus vníma ako dôvod toho, prečo ľudia na Slovensku neveria v spravodlivosť.

V závere leta 2019 boli počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zverejnené informácie o tom, že Monika Jankovská mala intenzívne komunikovať cez aplikáciu Threema s Marianom Kočnerom. Štátna tajomníčka tieto kontakty a informácie odmietala s tým, že obžalovaného nepozná, ani si s ním nepísala.

Na výzvu reagovala námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková. Pripomenula, že o právnej kvalifikácii rozhoduje vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor na základe zadovážených dôkazov v priebehu celého vyšetrovania.

"Vo veci koná procesne samostatný vyšetrovateľ pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý v priebehu prípravného konania zadovažuje dôkazy, ktoré vyhodnotí po skončení vyšetrovania. Pripomíname, že o právnej kvalifikácii rozhoduje vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor na základe zadovážených dôkazov v priebehu celého vyšetrovania," uviedla v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok