Trnka čelil disciplinárnej komisii. Ide o tajnú nahrávku i Majského

TA3
2.6.2020 12:56

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa postavil pred disciplinárnu komisiu, kde mal vysvetľovať medializované tajné nahrávky, ale išlo aj o prepustenie veľkopodnikateľa Jozefa Majského. Trnka má pre videá už mesiace pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Trnka čelil disciplinárnej komisii. Ide o tajnú nahrávku i Majského
SITA

Na verejnosť sa najprv dostali časti zo 70-minútovej nahrávky rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom. Nahrávka rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným mužom sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Trnka v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.

Trnkova právna zástupkyňa v tejto súvislosti uviedla, že on sám odmieta akékoľvek spájanie jeho osoby s obsahom konverzácie na nahrávke. „Nie je si istý, či sa jedná o jeho hlas,“ povedala s tým, že nahrávka je v zlej kvalite a mohla byť napríklad technicky upravená. „Jeho hlas je pomerne všedný, dá sa jednoduchým spôsobom napodobiť,“ skonštatovala. Trnka pritom pripustil, že sa s Kočnerom pozná, podľa vlastných slov však nemohol predpokladať, že sa z neho stane trestne stíhaná osoba. „Za posledných päť rokov sa nestretli vôbec,“ uviedla právnička. 

Pokiaľ ide o prepustenie podnikateľa Jozefa Majského, v roku 2004 podľa návrhu na stíhanie Trnka ako generálny prokurátor nepravdivo tvrdil, že ho krajská prokuratúra informovala o tom, že dôvody väzby obvineného pominuli. Na základe toho bol neskôr Majský prepustený. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval navrhovateľ.

Dobroslav Trnka bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Na internete sa minulú jeseň objavil aj videozáznam, ktorý zachytáva bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a zrejme aj Mariana Kočnera, ako manipulujú so skrytou kamerou. Zrejme ju inštalovali v kancelárii GP. Zábery získal z anonymného zdroja portál investigace.cz a na nahrávku upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Na verejnosť sa neskôr dostala tajná nahrávka, ktorá zachytávala bývalého ministra financií a jedného z najvyšších predstaviteľov Smeru Jána Počiatka pri rozhovore s Trnkom. Témou nahrávky, ktorá mala vzniknúť na začiatku roka 2009, je údajne najmä kauza Tiposu a firmy Lemikon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok