PR správa

Korzo v Zálesí je krajšie z bicykla, auto nechajte doma

PR
29.5.2020 14:54

V obci Zálesie neďaleko hlavného mesta vyrástlo vlani 120-metrové drevené mólo, ktoré za niekoľko mesiacov svojej existencie prilákalo už tisícky zvedavcov. Počas víkendov i pracovných dní ho navštevujú nielen Zálesania a obyvatelia okolitých obcí, ale podľa evidenčných čísel vozidiel i ľudia zo širšieho okolia.

Korzo v Zálesí je krajšie z bicykla, auto nechajte doma
Michal Zajaček

Zázemie pre vodákov

Záleské korzo, ako mnoho iných atrakcií, zažilo pretlak návštevníkov najmä s príchodom jari a počas týždňov, kedy platili sprísnené protipandemické opatrenia. S návštevníkmi pribudli v prírode i motorové vozidlá, čo pocítili i v Zálesí. Ako informoval starosta obce Marián Perger, Korzo Zálesie má plniť dve funkcie.

„Prvou je prístavisko pre vodákov a turistov, ktorí splavujú Malý Dunaj. Môžu sa tu nalodiť a oddýchnuť si tu. Druhou je chodník, ktorým sa môžu obyvatelia časti Zálesie – Domky bezpečne dostať na autobusovú zastávku mimo frekventovanej cesty, prípadne pokračovať do centra obce,“ vysvetlil. Ako ďalej uviedol, projekt Korzo Zálesie vznikol zásluhou miestnych dobrovoľníkov, ktorí videli v lokalite Malého Dunaja obrovský potenciál – nielen turistický, ale predovšetkým občiansky.

MHD, cyklotrasa, pešia turistika

Priestoru medzi cestnou komunikáciou a brehom Malého Dunaja v súčasnosti prislúcha približne desať parkovacích miest, ktoré sú okamžite obsadené. Prichádzajúci turisti tak parkujú aj pred domami na priľahlých uliciach, čo obmedzuje život miestnych občanov. Ako sa uvádza na facebooku Korzo Zálesie, nedostatočnú kapacitu parkovacích miest vnímajú.

„Do budúcna plánujeme vyriešiť i situáciu okolo parkovania, napriek tomu však vnímame vymedzenie veľkého priestoru na parkovanie ako krok, ktorý je v rozpore s tým, čo sa snažíme Korzom Zálesie všetkým návštevníkom ukázať a priniesť,“ uvádza sa na oficiálnej stránke Korza, kde pribúdajú aktuálne informácie.

Ako ďalej avizoval Perger, do priestoru chystajú osadiť i pevné stojany na bicykle. Návštevníkom odporúča, aby namiesto motorových vozidiel využili prostriedky hromadnej dopravy, cyklotrasy, pešiu turistiku alebo splav po Malom Dunaji „Priestor dokáže zvládnuť len určitý počet ľudí a malý počet áut,“ uviedol s tým, že by rád vyzval všetkých, ktorí sa sem chystajú, aby uprednostnili uvedené spôsoby dopravy.

„Ku Korzu Zálesie sa návštevníci dostanú napríklad cyklistickým chodníkom po Šúrskom kanáli. Pokračovať môžu v Zálesí cez Starobystrickú ulicu, ktorá ústi priamo oproti autobusovej zastávke. Odtiaľ ste tam do pár minút,“ spresnil a dodal, že možností, ako sa dostať ku Korzu je viac. Sú uvedené na facebooku, a čoskoro budú prístupné i na webovej stránke.

Lužné lesy v okolí Malého Dunaja patria do lokality Natura 2000, čiže do sústavy chránených území, kde žijú vzácne a najohrozenejšie živočíšne druhy. Z Korza je možné pozorovať ondatru pižmovú, lysku čiernu, chocholačku vrkočnatú, belušu veľkú, ale i rybárika riečneho, kormorána, labute a kačky. Aj v oblasti Korza prináša vodné vtáctvo v jarnom období na svet svoje mláďatá. Návštevníkov preto prosia o citlivejší prístup k vodnému vtáctvu a živočíchom. Lužné lesy sú predovšetkým ich domovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok