Vodné dielo Gabčíkovo dostane po desaťročiach nové vráta

TA3 SITA
12.5.2020 15:14

Na Vodné dielo Gabčíkovo z Česka postupne privážajú oceľové diely nových vrát pravej plavebnej komory. Ide o súčasť projektu štátneho podniku Vodohospodárska výstavba na inováciu a modernizáciu plavebných komôr vodného diela pre zvýšenie bezpečnosti a intenzity vodnej dopravy.

Postup prác kontroloval Budaj

V utorok doviezli najťažší komponent ľavého krídla s hmotnosťou takmer 110 ton, priebežne budú dovážať aj ostatné komponenty oceľových konštrukcií, ktoré po zváraní osadia na svoje miesto. Informovala o tom Vodohospodárska výstavba s tým, že ako prvá bude v rámci projektu modernizovaná pravá plavebná komora. Postup prác na projekte bol skontrolovať aj minister životného prostredia Ján Budaj.

Po takmer 28 rokoch od uvedenia do prevádzky dostane Vodné dielo Gabčíkovo nové vráta. Otvárajú sa dvojkrídlové dvere a do finálnej podoby ich budú konštruktéri za pomoci žeriavov zvárať priamo na dne plavebnej komory. Celkovo sa dolné vráta budú skladať zo šestnástich dielcov, päť z ôsmich komponentov ľavého krídla je už v komore. Generálnym dodávateľom prác je česká spoločnosť Metrostav, a. s., Praha. Projekt je spolufinancovaný z grantového programu Európskej komisie Nástroj na prepájanie Európy a z vlastných zdrojov Vodohospodárskej výstavby v celkovom objeme takmer 150 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (z toho zo zdrojov EÚ skoro 123 mil. eur), od uzavretia zmluvy o dielo uplynulo štrnásť mesiacov.

Vplyv mohla mať aj pandémia

"Riečna vodná doprava patrí k ekologicky šetrným a bezpečným spôsobom prepravy obyvateľov a tovarov. Považujem za mimoriadne dôležité, aby všetky práce v rámci tohto európskeho projektu, ktorý má zvýšiť bezpečnosť, plynulosť a kvalitu plavby cez Vodné dielo Gabčíkovo, boli realizované s maximálnou odbornosťou a v stanovenom termíne," povedal minister životného prostredia Ján Budaj. V pravej plavebnej komore súčasne pracujú aj na jednotlivých informačno-riadiacich systémoch a modernizujú plávajúce bitvy, ktoré slúžia na vyviazanie plavidla pri vplávaní do komory. Pokračujú aj búracie práce na hornom zhlaví a práce týkajúce sa stabilizácie podložia.

Poverený generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby David Hlubocký informoval, že v súčasnosti vyhodnocujú, aký vplyv na projekt a jeho míľniky bude mať situácia s pandémiou koronavírusu. Podnik neočakáva dramatické meškanie, modernizácia oboch komôr musí byť ukončená podľa harmonogramu. "Modernizácia horných komôr a dolných vrát je jednou z najvýznamnejších aktivít v rámci projektu a všetkých nás teší, že aj napriek súčasnej situácii vidíme, že práce na projekte postupujú. Je to veľmi dôležité, nielen pre náš podnik a Slovensko, ale aj z hľadiska zabezpečenia medzinárodnej lodnej dopravy," povedal Hlubocký. Ako dodal, Európska komisia začiatkom roka 2020 schválila predĺženie termínu oprávnenosti výdavkov do decembra 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok