Zeman kritizoval Dubčeka, v prejave hovoril aj o blbých ministroch

TA3 TASR
10.1.2018 00:56

Český prezident Miloš Zeman vo svojom prejave na slávnostnom stretnutí pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku Československej republiky na Pražskom hrade tvrdo kritizoval ministrov, ktorí v roku 1948 svojou demisiou umožnili komunistický puč, a označil ich za "blbých", uviedol český spravodajský server Novinky.cz.

Zeman kritizoval Dubčeka, v prejave hovoril aj o blbých ministroch
SITA/Branislav Bibel

Pripomínal ťažké chvíle

Zeman podľa správy tiež kritizoval Alexandra Dubčeka, ktorý podľa neho v roku 1968 patril k tým, ktorí sa "potentovali hrôzou". Zeman slová o "blbých" ministroch použil v prejave v pasáži, ktorou pripomínal "ťažké chvíle", ktoré národ zažil. "Uvedomte si, že sa stále hovorí o komunistickom puči, ale keby nebolo niekoľkých blbých ministrov, ktorí podali demisiu, potom by nebolo možné, aby sa Klement Gottwald odvolával na ústavnosť tohto komunistického puču," uviedol.

"Rozprávajme sa niekedy o našich vlastných chybách. Rozprávajme sa o tom, či nebola v roku 1948 možná finlandizácia vtedajšieho Československa," dodal Zeman a zožal za svoje slová potlesk vyvolaný slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorý sa na slávnosti zúčastnil ako hosť, píšu Novinky.cz.

Server dodal, že Zeman tzv. finlandizáciu odporúčal v roku 2014 aj Ukrajine a zožal za to kritiku. Termín označuje komplikovaný vývoj vzťahu povojnového Fínska k Sovietskemu zväzu. V záujme zachovania svojej zvrchovanosti vtedy Fínsko riadilo svoju zahraničnú politiku s ohľadom na stanoviská susednej komunistickej mocnosti. Finlandizácia sa odvtedy chápe ako dobrovoľné uznanie mocenskej sféry vplyvu silného suseda.

Zakázali mu vulgarizmy

"Rozprávajme sa o tom, prečo v tom roku 1968 sa našiel jediný statočný človek, ktorému som preto udelil štátne vyznamenanie, a tým bol František Kriegel. A prečo sa všetci ostatní poondeli od hrôzy," dodal Zeman s tým, že "mu zakázali vulgarizmy".

V jasnej narážke na Alexandra Dubčeka neskôr dodal, že to týmto ľuďom ani nijako nepomohlo. "Najskôr dostali tieto idoly funkciu predsedu federálneho zhromaždenia, potom už len klesli na veľvyslanca v Turecku, a potom už ani to nie," povedal český prezident a poukázal na zásadu z prvých rokov normalizácie, ktorá podľa neho voľne povedané znela, že "si musím udržať funkciu, pretože inak by tam prišla ešte väčšia sviňa, ako som ja".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok