Na prehliadku došli tisícky ľudí, Lukašenko odporučil chodiť do práce

TA3 TASR
9.5.2020 15:49

Tisíce ľudí sa zhromaždili v bieloruskom hlavnom meste Minsk pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe. V Minsku sa konala vojenská prehliadka aj napriek nárastu počtu prípadov koronavírusu. Na prehliadke sa zúčastnilo približne 3000 príslušníkov ozbrojených zložiek, desiatky lietadiel a viac ako 150 vojenských vozidiel vrátane tankov T-34 z obdobia druhej svetovej vojny.

"Tento sviatok je pre nás posvätný," povedal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. "Tragédia bieloruského národa, ktorý znášal obrovské bremeno strát a skazy najkrutejšej vojny 20. storočia, sa nedá prirovnať k žiadnemu utrpeniu súčasnosti," povedal prezident vo svojom príhovore. Lukašenko obavy v súvislosti s pandémiou koronavírusu už dávnejšie odmietol a označil za "psychózu". Občanov povzbudil, aby naďalej chodili do práce.

Bielorusko zaznamenalo viac ako 20.000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Rusko takisto plánovalo uskutočniť vojenskú prehliadku s účasťou viacerých svetových lídrov. Rozhodlo sa ju však posunúť z dôvodu prudkého nárastu prípadov koronavírusu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulú stredu vyjadril obavy v súvislosti s plánmi Bieloruska organizovať prehliadku počas pandémie. Lukašenko povedal, že zrušenie prehliadky by bolo neúctivé v súvislosti s pamiatkou tých, ktorí vo vojne položili svoje životy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok