Mohlo by sa nakaziť milión ľudí. V Indii úplne obmedzili pohyb

TA3 TASR
25.3.2020 08:30

Zákaz vychádzania na 21 dní - takéto nariadenie platí v Indii pre všetkých obyvateľov. Zdravotní experti varovali, že v Indii by sa do polovice mája mohlo koronavírusom nakaziť viac ako milión ľudí. Druhá najľudnatejšia krajina sveta zatiaľ eviduje takmer 600 prípadov nákazy a jedenásť obetí na životoch.

Indický premiér Naréndra Módí nariadil v utorok "úplné" obmedzenie pohybu osôb v krajine na 21 dní s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Nariadenie v krajine, ktorá má 1,3 miliardy ľudí, začalo platiť od utorňajšej polnoci miestneho času (19.30 h SEČ) a týka sa všetkých 36 indických štátov a teritórií.

"Od dnešnej polnoci bude celá krajina pod zámkom, úplne," uviedol Módí v televíznom vysielaní. "Aby sme zachránili Indiu, zachránili každého občana, vy, vaša rodina... každá ulica, každá štvrť bude zablokovaná," povedal indický premiér. "Bude platiť úplný zákaz vychádzania z vašich domovov," citovala Módího agentúra AP, ktorá poznamenala, že ide najrozsiahlejšie opatrenie na svete v boji proti pandémii koronavírusu.

Dodávky vody, elektriny, zdravotnícke a ďalšie základné služby zostanú zabezpečené. Všetky obchody, obchodné centrá, továrne, dielne, kancelárie, trhy a bohoslužby budú zatvorené, resp. zrušené. Diaľkové autobusy a metro dočasne nebudú premávať. Počas tohto obdobia sa tiež zastaví stavebná činnosť. Indické úrady v utorok informovali o 469 potvrdených prípadoch nákazy, ktorej tam doposiaľ podľahlo desať ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok