Povinné rúška i nákupné hodiny pre seniorov. Predstavili opatrenia

TA3 TASR SITA
24.3.2020 09:43

Desiatky nových opatrení. Premiér Igor Matovič informoval o tom, čo po mnohohodinovom rokovaní vlády a krízového štábu schválili v boji proti koronavírusu. Týkajú sa dôchodcov, študentov, obchodov, nemocníc, ale aj zvyšku populácie. Pozrite si niektoré z nich.

Vyčlenia tri nemocnice, bezplatné vlaky stopli

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny. 

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Zaviazané k tomuto opatreniu bude ministerstvo dopravy. Študenti podľa Matoviča majú byť v súčasnej situácii doma, nie cestovať bezplatne vlakmi na výlety. 

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci. Pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9.00 do 12.00 h.

Polícia aj vojsko na problemových miestach

Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR.

Matovič uviedol, že sa poskytovateľom sociálnych služieb “dôsledne nariaďuje” dodržiavanie epidemiologicko-hygienických nariadení. Seniori sú pri pandémii najzraniteľnejší. V zariadeniach sociálnych služieb ako domovy dôchodcov vyhlásia núdzový stav. Tento nástroj má zefektívniť ochranu seniorov. ÚVZ uzatvorí činnosť denných stacionárov. Klienti tam už nebudú chodiť, zamestnanci stacionárov im budú pomáhať v domovoch. Pôjde napríklad o nákupy seniorom. 

Dôchodcovia majú vychádzať z domov a bytov len v “absolútne nevyhnutných prípadoch”. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín.

Premiér Matovič k opatreniam dodal, že sa snažili nerobiť zbrklé rozhodnutia, chceli ísť do problematiky hĺbkovo a snažili sa maximálne ochrániť zdravie ľudí nad 65 rokov.

Chcú 200 tisíc presných testov

V čase krízy by mohli štátne inštitúcie v záujme ochrany verejného zdravia využívať lokalizačné služby mobilných operátorov. Príslušná zmena zákona bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200.000 testov na ochorenie COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty.

Pravidelné zdravotné prehliadky, ktoré by ohrozovali zdravých ľudí, sa odsunú.

Matovič nechce ľudí tlačiť k tomu, aby stíhali zákonné termíny niektorých vecí, ktoré by museli vybavovať na úradoch.

Zanalyzujú, čo v zahraničí funguje

Ambulanciám garantujú “minimálnu výšku príjmu”, pretože sú nutné na boj s nákazou.

Ministerstvo zahraničia dostalo za úlohu zanalyzovať, ktoré opatrenia v zahraničí najviac zaberajú v boji proti nákaze.

Ľudia stojaci v akomkoľvek rade majú dodržiavať bezpečnú vzdialenosť.

Verejnoprávny poskytovateľ má zabezpečiť pravidelné vysielanie omše a vyučovanie prostredníctvom televízneho vysielania.

Premiér Matovič k opatreniam dodal, že sa snažili nerobiť zbrklé rozhodnutia, chceli ísť do problematiky hĺbkovo a snažili sa maximálne ochrániť zdravie ľudí nad 65 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok