Matovič naznačil, ako si predstavuje špeciálnu protikorupčnú jednotku

TA3 TASR
4.3.2020 15:37

Igor Matovič, ktorého hnutie OĽANO zvíťazilo v parlamentných voľbách, by chcel v budúcej novej vláde protikorupčnú jednotku. Vie si ju predstaviť aj vo forme fondu na investigatívnu žurnalistiku, kde by médiá mohli byť "nezávislým arbitrom".

Matovič naznačil, ako si predstavuje špeciálnu protikorupčnú jednotku
TASR/Jakub Kotian

Mohli by to byť novinári

"Aby tam bolo niečo nadrezortné, čo bude všetkým pozerať na prsty," povedal Matovič s tým, že potom by na ministerstvách nemusela fungovať tzv. krížová kontrola, čiže štátni tajomníci by nemuseli byť nominanti iných strán ako ministri.

Matovič si myslí, že najlepším arbitrom, ktorý by dohliadal na čistotu verejných obstarávaní, nakladania s verejnými zdrojmi a činnosť na ministerstvách, by mohli byť investigatívni novinári. "Zvažujeme návrh na vytvorenie fondu pre investigatívnu žurnalistiku v rozsahu nejakého zlomku percenta z HDP, ktorý by bol pevne definovaný a kde by investigatívni novinári mohli financovať túto náročnú činnosť. Financovanie investigatívnej žurnalistiky je totiž dramaticky náročnejšie ako financovať bulvár či paparazzov na ulici," podotkol líder OĽANO.

Má návrh na vytvorenie fondu

Fond by podľa jeho slov mohol byť napríklad nazvaný po zavraždenom novinárovi Jánovi Kuciakovi, ktorý sa investigatívnej žurnalistike venoval. Návrh na vytvorenie takéhoto fondu chce Matovič predostrieť pri rokovaniach svojim budúcim možným koaličným partnerom, a to Borisovi Kollárovi, Richardovi Sulíkovi a Andrejovi Kiskovi.

Líder OĽANO priznal, že jeden z jeho možných budúcich koaličných partnerov má predstavu skôr o "jednofarebných ministerstvách", aby mala konkrétna politická strana zodpovednosť za celé ministerstvo bez krížovej kontroly. "Druhí dvaja politickí partneri hovoria, že krížovú kontrolu chcú. Musíme sa dohodnúť. Pre mňa je jedno, či by bolo tak alebo onak," povedal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok