Kollárovci vyzvali všetky strany, aby zahlasovali za 13. dôchodky

TA3 TASR SITA
20.2.2020 13:37

Opozičné hnutie Sme rodina vyzýva všetky politické strany, koaličné aj opozičné, aby v parlamente podporili návrh zákona o zavedení 13. dôchodku. Vyhlásil to predseda hnutia Boris Kollár na tlačovej konferencii. Zároveň dodal, že poslanci za Sme rodina za 13. dôchodky zahlasujú, hoci skrátené legislatívne konanie nepodporia.

Kollárovci vyzvali všetky strany, aby zahlasovali za 13. dôchodky
TASR/Pavol Zachar

Dôchodky majú aj v programe

Návrh vlády na zavedenie trinástych dôchodkov označil za volebnú korupciu. Ako ďalej uviedol, strana Smer sľubovala zaviesť trináste penzie už v roku 2010. "Nie je mesiáš, je zlodej a klamár," povedal Kollár o predsedovi Smeru Robertovi Ficovi. Hnutie Sme rodina za trináste penzie podľa neho zahlasuje, keďže toto opatrenie má aj vo volebnom programe.

Poslanci hnutia však nepodporia návrh na skrátené legislatívne konanie k trinástym dôchodkom. Na tlačovej besede sa zúčastnil aj predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky, ktorý takisto vyzval všetky parlamentné strany, aby podporili uzákonenie trinástych penzií.

Náhrada za vianočný príspevok

Od decembra tohto roka by sa mal na Slovensku zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku.

Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov majú v tomto roku dosiahnuť 589 miliónov eur. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa usporia na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

Poberatelia ostatných druhov dôchodkov by mali dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Pri predčasných dôchodcoch má ísť o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 380 eur, invalidných dôchodcoch pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú poberať trinásty dôchodok v sume 263 eur, vdovci 208 eur a poberatelia sirotských dôchodkov 138 eur. Trinásta penzia pre poberateľov sociálnych dôchodkov má dosahovať 255 eur a invalidných dôchodcov z mladosti 281 eur. Nárok na trinástu penziu má mať 1,422 mil. dôchodcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok