Beblavý zablokoval rečnícky pult, mimoriadnu schôdzu prerušili

TA3 TASR SITA
18.2.2020 13:54

Predvolebná korupcia, alebo zmeny, ktoré si ľudia zaslúžia? Poslanci Smeru a SNS sa na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa koná tesne pred voľbami, pokúšajú presadiť bezprecedentne veľké sociálne opatrenia. Väčšina opozície to tvrdo kritizuje a okrem iného argumentuje, že 13. dôchodok či znásobenie prídavku na dieťa ohrozia štátny rozpočet. Vývoj mimoriadnej schôdze sme s vami sledovali online.

Beblavý zablokoval rečnícky pult, mimoriadnu schôdzu prerušili
TASR

00:45 Online sme ukončili. V sledovaní mimoriadnej schôdze pokračujeme aj v stredu od skorého rána:

21:36 Do národnej rady sa dostala aj pizza, čaj a ďalšie zásoby pre poslancov, ktorí sa v pléne rozhodli nocovať. Na sociálnej sieti zverejnili video, v ktorom odpovedali na viaceré otázky od ľudí a vysvetlili svoje konanie. Podľa slov Miroslava Beblavého sú v kontakte so zvyškom opozície a navštívil ich aj Igor Matovič.

20:54 Parlament mal na mimoriadnej schôdzi prerokovať vládne návrhy na zavedenie trinásteho dôchodku, zvýšenie rodinných prídavkov či zrušenie diaľničných známok. Pozrite si názory politických strán na opatrenia, ktoré vytvárajú spor.

19:18 Hovorca Demokratickej strany Róbert Buček sa po posledných udalostiach rozhodol skončiť. Svoj odchod oznámil prostredníctvom sociálnej siete.

19:06 S blokádou budú poslanci PS/Spolu pokračovať dovtedy, dokiaľ to bude potrebné. "Nepôjdeme domov, ale budeme spať v parlamente," avizoval Beblavý s tým, že poslanci majú k dispozícii karimatky, spacie vaky aj pyžamá. Ďalšie kroky majú pripravené aj na stredu, keď má schôdza pokračovať.

17:53 PS/Spolu svojich kolegov v parlamente podporuje, priniesli im karimatky, spacáky aj jedlo. Miroslav Beblavý v reakcii na brífing premiéra uviedol, že sa má za čo hanbiť, pretože Smer počas svojej vlády ľuďom nepomohol. "Odpor má zmysel a stačí vydržať do volieb," uviedol Beblavý v národnej rade.

17:16 Premiér Peter Pellegrini na tlačovom brífingu uviedol, že cíti hanbu za to, čo opozícia predviedla v parlamente. Podobnú situáciu vraj ešte nezažil. Opozičných poslancov vyzval, aby s blokovaním prestali.

16:35 Zdá sa, že v PS/Spolu to s prenocovaním v pléne myslia vážne.

16:25 Na vystúpenie premiéra budú reagovať brífingom lídri PS/Spolu, zvolali ho na 17:30.

15:15 K aktuálnej situácii sa o 17:00 vyjadrí aj premiér Peter Pellegrini.

15:10 "My so smerákmi nerokujeme, my ich zatvárame". Ľubomír Galko a jeho skupina na tlačovej besede vysvetľujú svoju podporu mimoriadnej schôdzi, za ktorú sa sa stali terčom ostrej kritiky. Galko tiež pripomenul, že v tejto súvislosti neexistovala žiadna dohoda celej opozície a o spoločnom postupe nerokovali. Na otázku, či podporia v hlasovaní návrhy zákonov, Galko neodpovedal. Podotkol len, že v stredu predstavia svoje riešenia. "Prídeme na schôdzu bez ohľadu na to, či to bude jeden deň pred voľbami či jeden deň po voľbách," dodal Galko.

15:05 Podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka prekročili poslanci svojimi odštrukciami všetky hranice normálneho a slušného správania a rešpektovania zákona. Hrnko tvrdí, že táto schôdza bola jasne vyprovokovaná prezidentkou Zuzanou Čaputovou, „keďže odmietla rešpektovať dvojnásobné uznesenie NR SR k Istanbulskému dohovoru".

15:02 "V parlamente budeme celú noc, aby sme zastavili protizákonnú parlamentnú schodzu a ochránili občanov pred predvolebnou korupciou Smeru," vyhlásili poslanci okolo Miroaslava Beblavého, ktorí blokujú rečnícky pult v pléne.

15:00 Fraška a hanba, tvrdí o schôdzi šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Nechce sa jej zúčastniť. 

Bugár nerozumie tomu, prečo opoziční nezaradení poslanci podporili jej otvorenie. Bugár si podľa svojich slov myslí, že obštrukcie budú pokračovať aj v stredu, kedy má schôdza pokračovať. Prerušená bola pre obštrukcie nezaradených poslancov. "To, čo sa urobilo, že sa otvorila schôdza a teraz takýmto spôsobom 'posledná vynútená schôdza' skončila, to je hanba," povedal Bugár, ktorý nerozumie tomu, prečo opoziční nezaradení poslanci podporili jej otvorenie. "My sme boli presvedčení, že tá schôdza sa neotvorí, lebo nebol plný počet poslancov ani ĽSNS ani Smeru-SD. Neviem vám povedať, prečo to urobili," reagoval pred novinármi na to, že za program mimoriadnej schôdze boli aj nezaradení poslanci Jozef Rajtár, Ľubomír Galko a Renáta Kaščáková, ktorí boli pred časom súčasťou opozičnej SaS. "Ja sa tejto frašky a hanby nechcem zúčastniť," povedal.

14:25 Hrozba pre Slovensko sa ukazuje v plnom svetle - fašisti, Smer a SNS. Presne toto nám hrozí po voľbách a teraz sme to videli v priamom prenose. Takto reagoval predseda strany Za ľudí Andrej Kiska po tom, čo za otvorenie a program mimoriadnej schôdze parlamentu hlasovali poslanci Smeru-SD, SNS, Kotlebovcov a časť nezaradených poslancov.

„Všetci tí, ktorí hovorili, že treba vrátiť našu krajinu späť ľuďom, musia byť po tom, čo dnes videli, zhrození. Je to výstražný prst pred voľbami,“ povedal Kiska.

14:20 Vláda vysvetľuje svoje posledné kroky k Istanbulskému dohovoru, ktoré mohli byť zle znímané. Nesúhlas s dohovorom totiž navrhla parlamentu nahradiť súhlasom. "Vláda názor na Istanbulský dohovor nemení a naďalej s ním nesúhlasí. Po dohode s NR SR a v zmysle návrhu prezidentky SR išlo len o formálne upravenie uznesenia, aby nevznikli pochybnosti pri hlasovaní," uviedol tlačový a informačný odbor.

14:15 Poslancov DS skritizoval samotný predseda Demokratickej strany, žiada ich odchod z kandidátky.

14:10 Poslanci Demokratickej strany nehlasovali proti mimoriadnej schôdzi, za čo si vyslúžili ostrú kritiku časti opozície. Beblavý ich konanie považuje za nepochopiteľné a nezrozumiteľné a verí, že títo poslanci majú z toho ťažké svedomie.

Ľubomír Galko svoj postoj vysvetľoval na Facebooku.

14:00 Sociálne opatrenia, ktoré chcú Smer a SNS schváliť na mimoriadnej schôdzi, sú podľa Beblavého atenátom na hospodárenie Slovenska po voľbách. Šéf strany Spolu na krátkom brífingu vysvetľoval dôvody ich protestu, ktorý považuje za mierumilovný. Chce v ňom vytrvať.

13:50 Danko napokon prerušil schôdzu do stredy do 09:00.

13:45 Danko dal skupinke poslancov absenciu a zvolal poslanecké grémium. Poslancami, ktorí blokujú rečnícky pult, sú Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubáčová z PS/Spolu.

13:30 Poslanci okolo Miroslava Beblavého na rečnícky pult priniesli tortu a nechcú ju zo sály vyniesť. Danko podotkol, že takéto konanie "nie je hodné poslanca a duplom nie predsedu strany a je v rozpore s rokovacím poriadkom."

Beblavý žiadal o prednesenie procedurálneho návrhu, Danko to však neumožnil. Beblavý chcel vysvetliť, prečo tortu do pléna priniesol. Novinárom pred rokovaním vysvetlil, že ide o svadobnú tortu budúcej koalície zloženej zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS.

13:25 Poslanci okolo Beblavého pokračujú v "blokáde", Andrej Danko ich vykázal z rokovacej sály. Toto tu ešte nebolo, kritizuje predseda parlamentu.

13:20 Šéf Spolu Miroslav Beblavý a niekoľko ďalších poslancov zablokovalo rečnícky pult v pléne. Predseda parlamentu Andrej Danko následne prerušil schôdzu.

13:15 Opozičný podpredseda NR SR Martin Klus odmietol viesť schôdzu. Argumentoval, že pre ňu boli podané trestné oznámenia.

13:10 Poslanci napokon schválili program mimoriadnej schôdze parlamentu o sporných stámiliónových opatreniach. Za bolo 78 poslancov.

13:10 Otvorili schôdzu. V pléne sa prezentovalo 77 prítomných poslancov, národná rada je uznášaniaschopná.

13:05 Poslanci Sme rodina napokon otočili a uviedli, že nebudú hlasovať za otvorenie mimoriadnej schôdze.

12:50 Bugárovci na brífingu oznámili, že otvorenie schôdze nepodporia, hovoria o nezodpovednom konaní.

12:45 Mimoriadnu schôdzu podporí dvojica nezaradených poslancov Martina Šimkovičová a Peter Marček, ktorá pomerne často hlasuje s koalíciou.

12:40 Na mimoriadnej schôdzi sa má riešiť aj Istanbulský dohovor. Vláda dnes navrhla NR SR zmeniť uznesenie k dohovoru a nesúhlas s dokumentom nahradiť súhlasom. Poslanci teda budú hlasovať o vyjadrení súhlasu s dokumentom. Okolo dohovoru vzniká podľa právnika zvláštna situácia.

12:30 Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí nepodporia otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu. Na dnešných tlačových konferenciách pred rokovaním pléna to povedali predsedovia strán Andrej Kiska (Za ľudí), Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu).

„Naša strana je za vyššie dôchodky, je za vyššie prídavky pre deti, ale sme proti volebnej korupcii a proti tomu, aby to bolo nezákonné. Dnes v priamom prenose uvidíme, kto zahlasuje za otvorenie schôdze a čo sa následne bude diať,“ povedal Kiska. Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vyzvala všetkých poslancov NR SR, aby sa nepodieľali na tejto „zbabelej predvolebnej kampani Smeru a SNS“.

Rovnaké stanovisko zastávajú aj lídri koalície PS/Spolu. Truban zdôraznil, že táto schôdza je generálkou toho, ako budú poslanci Smeru-SD po voľbách spolupracovať s fašistami. „Dnes o 13:00 sa ukáže, či poslanci Smeru-SD a SNS sú ochotní znášať koalíciu s Kotlebom. Ak sa ukáže, že sú, tak netreba veriť ich vyhláseniam, že s kotlebovcami nebudú nikdy spolupracovať. Vyzývam preto poslancov NR SR, aby nezahlasovali za otvorenie dnešnej schôdze, pretože je to v rozpore s ich poslaneckým sľubom, Ústavou SR a zákonmi SR,“ doplnil Beblavý.

11:45 Otvorenie mimoriadnej schôdze je podľa viacerých poslancov otázne. Na poslaneckom grémiu pred rokovaním parlamentu sa poslanci zaoberali aj vyslovením nesúhlasu NR SR s Istanbulským dohovorom. V návrhu uznesenia, o ktorom majú rokovať, zmenili slovo nesúhlas na súhlas.

Koaličný poslanec Dušan Jarjabek uviedol, že ešte nevie, či sa na schôdzu dostavia všetci poslanci Smeru-SD, keďže ešte nezasadal klub. Skonštatoval, že všetci, ktorí sa podpísali za zvolanie schôdze, na ňu prídu. Predseda poslaneckého klubu vládnej SNS Tibor Bernaťák povedal, že na schôdzu prídu všetci 16 poslanci za SNS. "Poslanecký klub SNS bude kompletne prítomný," deklaroval.

Otvorenie schôdze považujú za otázne aj opoziční poslanci Martin Klus (SaS) a Peter Pčolinský (Sme rodina). Počkať podľa nich treba na to, či a ktorí koaliční poslanci sa dostavia.

10:55 Po schválení koalíciou navrhovaných opatrení bude v nasledujúcich mesiacoch hroziť "uťahovanie opaskov". Tvrdia to analytici združení v Klube ekonomických analytikov, podľa ktorých by rozpočet s navýšeným deficitom o 0,5 % až 0,8 % HDP v nasledujúcich rokoch bol pre novú vládu rozpočtovou mínou. Analytici taktiež vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby návrhy, v prípade ich schválenia v parlamente, nepodpísala, pretože podľa nich nie sú naplnené formálne podmienky pre skrátené legislatívne konanie. 

"Vládou schválený balík opatrení zásadným spôsobom zvyšuje deficit verejných financií v tomto a ďalších rokoch. Členovia KEA sú jasne proti jeho prijatiu. Opatrenia sú orientované na spotrebu, bez vplyvu na zvýšenie potenciálu ekonomiky do budúcnosti a sú v ostrom protiklade so schválenými výdavkovými limitmi," uvádza sa vo vyhlásení.

10:25 Politické strany zvolala brífingy, na ktorých sa vyjadria k mimoriadnej schôdzi. Strana Za ľudí a koalícia PS/Spolu naplánovali stretnutie s novinármi na 12:15, Most-Híd na 12:30 a SaS na 12:45.

10:00 Hnutie Sme rodina uviedlo, že je ochotné podporiť otvorenie mimoriadnej schôdze, ak sa predseda Smeru-SD Robert Fico "ospravedlní ľuďom" a ak premiér Peter Pellegrini vyčlení osem miliónov eur na liečbu ťažko chorých detí. Ficovi chýbajú na otvorenie schôdze tri hlasy, tvrdí Sme rodina.

09:50 Opozícia opatrenia za stovky miliónov eur ostro kritizovala. Smer a SNS chcú podľa nej zanechať za sebou "spálenú zem".

09:40 Pozrite si, ktoré sociálne opatrenia schválila na poslednú chvíľu vláda:

09:30 Na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa má začať o 13.00, majú poslanci rokovať o vládnych návrhoch zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. O všetkých troch bodoch by mal parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Do programu schôdze sa zaradil aj návrh na vyslovenie nesúhlasu s Istanbulským dohovorom. Schôdzu iniciovali poslanecké kluby Smeru-SD a SNS.

Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ako aj samotné predložené opatrenia kritizujú viacerí opoziční poslanci. Poslanci za OĽaNO a SaS neplánujú program schôdze podporiť, ak sa však otvorí, chcú sa zapojiť do diskusie. Naopak, ĽSNS zvolanie schôdze podporuje, a to pre rokovanie o Istanbulskom dohovore. Poslanci vládneho Mosta-Híd so zvolaním schôdze nesúhlasia a neplánujú sa na nej ani zúčastniť.

Ak by parlament návrhy zákonov schválil, prezidentka Zuzana Čaputová má 15 dní od doručenia zákona na to, aby jednotlivé návrhy podpísala alebo vrátila do parlamentu. Do parlamentných volieb ich môže aj nemusí stihnúť podpísať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok