Všetkého veľa škodí, športom vyčerpaný mozog robí prekvapivé chyby

TA3 ČTK
16.2.2020 09:55

Príliš mnoho športu unavuje nielen telo, ale aj mozog. Dôsledkom je, že sme impulzívnejší. Športovci, od ktorých sa očakávajú intenzívne výkony, vykazujú známky mentálnej únavy a stávajú sa menej racionálnymi, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Všetkého veľa škodí, športom vyčerpaný mozog robí prekvapivé chyby
SITA/AP

Testy pre športovcov

Všetkého veľa škodí. A to aj v prípade športu. Vo chvíli, keď sa so športom dostávame do extrému, neprejavuje sa to už len na našom fyzickom stave, teda na športovom výkone, ale aj na našom myslení. A dôsledky sú prekvapivé.

Francúzska štúdia, ktorú koordinovala nemocnica Hôpital de la Salpetriére spolu s parížskou Sorbonnou, ukázala s pomocou magnetickej rezonancie, ako v dôsledku dlhodobej fyzickej námahy prejavuje mozog pokles aktivity niektorých neurónových okruhov. Konkrétne to znamená, že opotrebenie pocítia mozgové spoje, mozog sa unaví a jeho kognitívne funkcie poklesnú.

sport-zivotny-styl-pohyb-beh-1140px-ctk_ac1100ae-8ff4-e240.jpg

Vedci do svojej štúdie zahrnuli 37 profesionálnych športovcov v priemernom veku 35 rokov. Rozdelili ich do dvoch skupín. Prvá zvyšovala svoj výkon o 40 percent počas troch týždňov. Športovci následne vypĺňali sériu testov, ktoré sa týkali ich správania a vedci hodnotili mieru ich fyzického a kognitívneho výkonu.

Ako vzniká impulzívnosť

Čo sa ukázalo? Športovci, od ktorých sa vyžadovalo väčšie fyzické úsilie, prejavovali výraznejšie známky únavy, a to nielen fyzickej, ale aj kognitívnej. Pri teste, ktorý mal zhodnotiť, ako by sa zachovali v prípade dôležitých ekonomických rozhodnutí, boli športovci, unavení po intenzívnej aktivite, impulzívnejší. Dávali prednosť menšiemu, ale okamžitému ekonomickému zisku pred väčším, na ktorý by museli počkať.

Impulzívnosť má svoj dôvod. Pri funkčnej magnetickej rezonancii sa ukázalo, že u športovcov, ktorí vyvíjali veľmi intenzívnu fyzickú aktivitu bez správne zachovaného odpočinku, sa menej aktivovala laterálna kôrová oblasť mozgu než u tých, ktorí vyvíjali menej fyzickej aktivity. Táto oblasť mozgu má pritom kľúčovú úlohu v kontrole impulzov, myslenia a udržiavania pozornosti. Je to kľúčová oblasť, ak ide o dosahovanie cieľov, či už fyzických, alebo mentálnych.

Zraniteľná oblasť mozgu

"My, športoví lekári, sme si vždy všímali, že u príliš športujúcich osôb klesá výkonnosť a prejavujú sa psychické problémy ako je nespavosť, nedostatok sústredenia, nepokoj a zmeny chute do jedla," hovorí docent Gianfranco Beltrami z Parmskej univerzity a viceprezident Talianskej federácie športových lekárov. "Vždy sme si kládli otázku, ako súvisí nadmerná fyzická záťaž s mentálnou únavou. Tento výskum nám priniesol odpoveď."

"Zaujímavým aspektom je impulzívnosť. Sú športovci, ktorí pokračujú v tréningu aj napriek bolesti," hovorí Mathias Postiglione, jeden z autorov štúdie. Výskum ukazuje súvislosť medzi mentálnym a fyzickým úsilím. "Táto oblasť mozgu, ktorá je aktívna pri prehnanom športovaní, je tá istá, ktorá je zraniteľná, ak ide o prehnanú kognitívnu prácu," uvádza.

Autori štúdie zdôrazňujú jeden aspekt, ktorý z výskumu vyplynul, a to, že naše priority sa môžu meniť podľa úrovne únavy mozgu. Keď robíme závažné rozhodnutia v ekonomických, vzťahových či zdravotných otázkach, je dôležité kontrolovať úroveň únavy, pretože na chybné rozhodnutia nemusíme doplatiť len my.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok