Lipšic naznačil, čo hovorili znalci o Threeme Mariana Kočnera

TA3 SITA
6.2.2020 16:46

S výnimkou obhajoby má málokto pochybnosti o autentickosti komunikácie, ktorú orgány činné v trestnom konaní získali z mobilných telefónov obžalovaných v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Po výsluchu dvoch špecialistov z organizácie Europol na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku to skonštatoval právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Komunikácia ako dôkaz

Výsluch týchto znalcov týkajúci sa práve komunikácií v zaistených telefónoch, sa uskutočnil s vylúčením verejnosti. „Bolo to zaujímavé aj s názornou prezentáciou. To je všetko, čo asi môžem povedať," uviedol Lipšic. Zároveň pripomenul, že súd už na jednom z predošlých pojednávaní označil komunikácie za zákonne získaný dôkaz.

V poobedňajších hodinách má súd vypočuť dvoch slovenských policajtov z oddelenia počítačovej kriminality. Ich výsluch je takisto neverejný. Súd má vypočuť aj znalca v oblasti komunikačných technológii Jaroslava Ostera. Jeho výpoveď už má byť verejnosti prístupná.

Hrozí im doživotie

Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Miroslava Marček však v pondelok 3. februára vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho boli dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok