Saakašvili sa nedostavil na výsluch, obáva sa vyhostenia

TA3 SITA
26.12.2017 22:35

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý je v súčasnosti jednou z hlavných postáv ukrajinskej opozície, neprišiel v utorok na výsluch do kyjevskej centrály ukrajinskej tajnej služby SBU.

Saakašvili sa nedostavil na výsluch, obáva sa vyhostenia
SITA/AP

Saakašviliho právnik Pavlo Bohomazov pritom ešte v pondelok hovoril, že Saakašvili sa na výsluch dostaví, no v utorok jeho druhý právnik Chornolutsky informoval, že gruzínsky exprezident do budovy tajnej služby nepríde. Ako informuje rozhlasová stanica Slobodná Európa, Saakašvili sa obáva, že ukrajinská tajná služba "pripravuje podmienky na jeho vyhostenie z krajiny". Okrem toho sa už dávnejšie domáhal toho, aby ho nevyšetrovala tajná služba, ale regulárna polícia.

Saakašviliho zatkli už začiatkom decembra, no súd po troch dňoch rozhodol o jeho prepustení. Žalobca sa následne pokúšal presadiť, aby na Saakašviliho uvalili aspoň domáce väzenie, to však súd zamietol tiež. Podľa ukrajinských vyšetrovateľov mal Saakašviliho zástupca údajne prijať finančnú podporu vo výške 500-tisíc dolárov od ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina, s cieľom financovať protesty proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

Saakašvili tieto tvrdenia odmieta s tým, že ide len o Porošenkovu snahu o jeho diskreditáciu. "Nie je väčšieho nepriateľa Putina v celom bývalom Sovietskom zväze, ako som ja," reagoval na tieto obvinenia gruzínsky exprezident. Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom istý čas pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, neskôr sa však títo dvaja politici rozhádali a Saakašvili vzápätí prišiel o ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok