Kyjevský súd prepustil Saakašviliho na slobodu

TA3 ČTK
11.12.2017 21:13

Kyjevský súd zamietol žiadosť ukrajinskej prokuratúry o uvalení väzby vo forme domáceho väzenia na gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho.

Kyjevský súd prepustil Saakašviliho na slobodu
SITA/AP

Saakašvili čelí obvineniu, že v spolčení sa so zločineckou skupinou napomáhal na Ukrajine k štátnemu prevratu. Proti rozhodnutiu súdu je možné sa do piatich dní odvolať, uviedla agentúra Unian. Polícia politika zadržala v piatok, Saakašvili následne v cele predbežného zadržania cez víkend začal hladovku. Obžaloba na súde žiadala o väzbu vo forme domáceho väzenia s povinným nosením elektronického náramku. Preplnená súdna sieň, kde boli okrem novinárov aj Saakašviliho prívrženci, na rozhodnutie sudkyne reagovala potleskom.

Saakašvili potom novinárom povedal, že chce pokračovať v boji proti oligarchickej vláde na Ukrajine. Politik, ktorý si v rodnej Gruzínsku vyslúžil povesť zaprisahaného nepriateľa Kremľa, na súde obvinenie ukrajinskej prokuratúry znova označil za krivé a seba navyše za vojnového zajatca. "Nepovažujem sa za zadržaného. Považujem sa za vojnového zajatca. Považujem sa za zajatca ukrajinských oligarchov a ruského prezidenta Vladimira Putina. Som vojnový zajatec. Skutočne. Pretože oni vedú vojnu proti Ukrajine," citovala agentúra Unian Saakašviliho, ktorý počas súdneho pojednávania zaspieval ukrajinskú a gruzínsku hymnu. Saakašviliho prišla na súde podporiť bývalá ukrajinská premiérka a aj opozičná poslankyňa Julija Tymošenková. Pred súdnou budovou sa polícia stretla s takmer 200 prívržencami gruzínskeho exprezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok