Moderátorka sa stala oficiálnou kandidátkou ruských prezidentských volieb

TA3 TASR
26.12.2017 19:26

Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) zaregistrovala v utorok ako kandidátku marcových prezidentských volieb televíznu moderátorku Xeniju Sobčakovú.

Moderátorka sa stala oficiálnou kandidátkou ruských prezidentských volieb
SITA/AP

Navaľný reagoval

Svoju prezidentskú kandidatúru Sobčaková ohlásila v októbri. Vodca ruskej opozície a protikorupčný bloger Alexej Navaľný jej vtedy odkázal, že tým len pomáha súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, keďže hlasy opozične zmýšľajúcich Rusov sa teraz budú deliť medzi viacero kandidátov.

Samotného Navaľného ÚVK v pondelok odmietla zaregistrovať ako kandidáta prezidentských volieb. Za tento krok Rusko v utorok kritizovali EÚ i Spojené štáty, ktoré v súvislosti s neúčasťou Navaľného vo voľbách zhodne vyjadrili obavy o stav dodržiavania demokratických práv v Rusku.

Pozorovatelia zo všetkých kontinentov

USA vyzvali Rusko, aby urobilo všetko pre to, aby marcové prezidentské voľby boli čestné. EÚ zasa od ruských úradov očakáva, že zabezpečia rovnosť šancí, a to aj počas prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 18. marca 2018. Hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Maja Kocijančičová súčasne vyzvala Rusko, aby na voľby pozvalo pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Predsedníčka ruskej ÚVK Ella Pamfilovová v utorok avizovala, že volebná komisia pozve na voľby ruského prezidenta pozorovateľov "zo všetkých kontinentov". Podľa jej odhadov pôjde o pozorovateľov z asi 100 krajín, pričom medzi nimi budú aj predstavitelia Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Pamfilovová zdôraznila, že ÚVK nebude na voľby pozývať pozorovateľov z Ukrajiny, pretože "úroveň vzťahov oboch krajín to v danej situácii neumožňuje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok