Kauza Navaľný vyvolala pochybnosti, EÚ hovorí o politickom pluralizme

TA3 TASR
26.12.2017 18:15

Rozhodnutie ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) nepovoliť Alexejovi Navaľnému kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách vyvoláva podľa EÚ vážne pochybnosti o politickom pluralizme v Rusku a o perspektíve demokratickosti marcového hlasovania.

Reakcia na rozhodnutie

Hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Maja Kocijančičová reagovala na pondelkový verdikt ruskej ÚVK, keď odmietla zaregistrovať iniciatívnu skupinu na podporu Alexeja Navaľného, ktorý chcel v prezidentských voľbách kandidovať ako nezávislý. ÚVK svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol právoplatne odsúdený za podvod.

Kocijančičová však v tejto súvislosti pripomenula, že Európsky súd pre ľudské práva konštatoval, že ruský súd v roku 2013 uprel Navaľnému právo na spravodlivý súdny proces. Navaľnyj bol vo februári tohto roku v odvolacom konaní odsúdený na päťročný podmienečný trest väzenia za spreneveru.

Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom lesnícky závod Kirovles prišiel o 10 000 kubíkov dreva, čím tomuto štátnemu podniku vznikla škoda za 16 miliónov rubľov (vyše 252 000 eur).

Kauza Kirovles

Prvý proces s Navaľným sa v roku 2013 skončil vynesením päťročného nepodmieneného trestu, ktorý odvolací súd následne zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý proces. Vlani v novembri potom ruský najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil a nariadil nový proces.

Navaľnyj a jeho sympatizanti od začiatku označovali proces v kauze Kirovles za politicky motivovaný. Hovorkyňa ESVČ v utorok upozornila, že politicky motivované obvinenia by sa nemali zneužívať ako zámienka na marenie účasti na politickom dianí. Kocijančičová uviedla, že EÚ očakáva od ruských úradov, že zabezpečia rovnosť šancí, a to aj počas prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 18. marca 2018. Hovorkyňa súčasne vyzvala Rusko, aby na voľby pozvalo pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok