Navaľnyj je odhodlaný kandidovať, komisia mu to však zamietla

TA3 TASR
25.12.2017 12:46

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj nebude môcť kandidovať v marcových prezidentských voľbách. Oznámila mu to ústredná volebná komisia potom, ako odovzdal registračné dokumenty. Keďže bol v minulosti odsúdený, na voľbách sa zúčastniť nemôže.

Výhrady voči dokladom nemali

Podľa TASS svoje rozhodnutie ÚVK zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol právoplatne odsúdený za podvod. Agentúra RIA Novosti spresnila, že ÚVK v pondelok odmietla zaregistrovať iniciatívnu skupinu na podporu Alexeja Navaľného, ktorý chcel v prezidentských voľbách kandidovať ako nezávislý.

Všetky dokumenty a doklady potrebné na registráciu kandidáta prezidentských volieb Navaľnyj doručil ÚVK v nedeľu. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová oznámila, že ÚVK nemá žiadne výhrady voči dokladom, ktoré Navaľnyj predložil.

Odsúdený v kauze Kirovles

Navaľnyj, ktorý je aj známym protikorupčným blogerom, bol odsúdený za spreneveru v kauze Kirovles. Osoba odsúdená za závažný trestný čin môže v prezidentských voľbách kandidovať až 10 rokov po absolvovaní trestu, vyplýva zo zákona o voľbách prezidenta Ruskej federácie.

Pamfilovová sa dávnejšie vyjadrila, že Navaľnyj by mohol o svojej účasti v prezidentských voľbách uvažovať až po roku 2028. Navaľnyj avizoval, že v prípade, že ÚVK odmietne jeho kandidatúru vo voľbách, bude viesť kampaň za bojkotovanie hlasovania, ktorého jednoznačným favoritom je súčasný prezident Vladimir Putin. Navaľnyj je podľa agentúry AP najväčšou výzvou, akej Putin čelí za všetky roky strávené pri moci.

Odvolá sa

Ruský opozičný politik a protikorupčný bloger Navaľnyj sa mieni odvolať proti rozhodnutiu Ústrednej volebnej komisie, ktorá mu svojím verdiktom nepovolila kandidovať v marcových voľbách prezidenta Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra TASS. "My sa, samozrejme, proti rozhodnutiu (ÚVK) odvoláme: na ústavnom súde a všade, kde sa len na svete dá," vyhlásil Navaľnyj, ktorý však súčasne uviedol, že má pochybnosti o úspešnosti takéhoto konania.

ÚVK odmietla zaregistrovať iniciatívnu skupinu na podporu Navaľného, ktorý chcel v prezidentských voľbách kandidovať ako nezávislý. ÚVK svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol právoplatne odsúdený za podvod. ÚVK toto uznesenie prijala 12 hlasmi, jeden jej člen sa hlasovania zdržal.

Až o 10 rokov

Navaľnyj vopred avizoval, že ak ÚVK zamietne jeho kandidatúru vo voľbách, bude viesť kampaň za bojkotovanie hlasovania, ktorého jednoznačným favoritom je súčasný prezident Vladimir Putin. Navaľnyj je podľa agentúry AP najväčšou výzvou, akej Putin čelí za všetky roky strávené pri moci.

Navaľnyj, ktorý je aj známym protikorupčným blogerom, bol odsúdený za spreneveru v kauze Kirovles. Z ruského volebného zákona vyplýva, že osoba odsúdená za závažný trestný čin môže v prezidentských voľbách kandidovať až 10 rokov po absolvovaní trestu. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová sa už dávnejšie vyjadrila, že Navaľnyj by mohol o svojej účasti v prezidentských voľbách uvažovať až po roku 2028.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok