Čaputová na fóre v Izraeli: Holokaust je tragédia nás všetkých

TA3 TASR
23.1.2020 21:06

Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých. Povedala to vo štvrtok pri návšteve Jeruzalema prezidentka Zuzana Čaputová, kde si v múzeu holokaustu Jad va-šem pripomenula 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Rasovo motivované násilie podľa nej začína vždy slovom. "O to viac potrebujeme byť obozretní a citliví voči prejavom nenávisti a diskriminácie. Lebo už nás história naučila, ako málo stačí na to, aby sa zo slov nenávisti stalo masové vraždenie," uviedla hlava štátu. Povedala tiež, že vzájomný rešpekt a ochrana dôstojnosti každého jednotlivca by mali byť hodnotami, ktoré ľudí spájajú. Zvlášť v tomto období, keď je spoločnosť poznačená rozdelením a vzájomnou nedôverou.

Čaputová poznamenala, že vina sa dá odpustiť aj oľutovať, avšak zodpovednosť sa nedá. "Tá je konštantná. Zodpovednosť za milióny nevinných obetí. Zodpovednosť za životy preživších rodinných príslušníkov, ktorí s touto neskutočnou traumou museli žiť ďalej," povedala prezidentka. Pripomenula tiež, že je morálnou povinnosťou ľudí nezabúdať a pripomínať túto tragédiu všetkým, osobitne však mladej generácii.

Na slávnostnej recepcii a ceremoniáli pozvala Čaputová na návštevu Slovenska britského princa Charlesa aj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Na piatom Svetovom fóre o holokauste sa zúčastňujú delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich vedie hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patria americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron. V piatok 24. januára sa prezidentka stretne s izraelským prezidentom a v Jeruzaleme navštívi posvätné miesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok