Čaputová i svetoví lídri prišli do Izraela na fórum o holokauste

TA3 TASR SITA
23.1.2020 15:17

Svetoví lídri, vrátane našej prezidentky Zuzany Čaputovej, sa zišli v Izraeli na Svetovom fóre o holokauste. To sa koná pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz v nacistami okupovanom Poľsku.

Rivlin: Antisemitizmus a rasizmus sú zhubné choroby

Izraelský prezident Reuven Rivlin sa poďakoval vo štvrtok predstaviteľom takmer 50 krajín, ktorí sa zúčastňujú na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme, za prejavy solidarity so židovským národom. Premiér Benjamin Netanjahu zase v rámci štvrtkového podujatia vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby jednotne vzdorovalo Iránu.

Poľský prezident Andrzej Duda sa fóra odmietol zúčastniť na protest proti tomu, že nedostal priestor na vystúpenie, na rozdiel od svojho ruského kolegu Vladimira Putina, ktorého obvinil zo skresľovania histórie holokaustu a vojny.

"Antisemitizmus, to nie sú len Židia," povedal 80-ročný Rivlin počas vystúpenia na úvod fóra v múzeu Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. "Antisemitizmus a rasizmus sú zhubné choroby, ktoré ničia spoločenstvá zvnútra," dodal prezident. "Od udalostí šoa (holokaustu) sa vzďaľujeme, ale musíme si ich pripomínať. Pripomíname si ich preto, lebo vieme, že ak to nebudeme robiť, dejiny sa budú opakovať," pokračoval Rivlin.

Netanjahu vo svojom prejave požadoval zaujatie "spoločného a rozhodného postoja voči najantisemitickejšiemu režimu sveta, ktorý vyvíja jadrové zbrane a jediný židovský štát chce zničiť". Podľa 70-ročného premiéra Irán utláča vlastné obyvateľstvo a ohrozuje svetovú bezpečnosť. "Izraelčania urobia všetko, čo budú musieť, aby ubránili svoj štát," varoval.

Putin navrhol lídrom summit

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby sa v roku 2020 uskutočnil summit lídrov Ruska, Číny, Spojených štátov, Francúzska a Británie - stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov - s cieľom prediskutovať dianie vo svete. "Zanedbávanie minulosti a nezhody tvárou v tvár hrozbám môžu mať strašné následky. Nielenže by sme sa nemali báť to nahlas povedať, ale mali by sme podniknúť všetko pre zachovanie a ochránenie mieru," vyhlásil šéf Kremľa.

Podľa názoru ruského prezidenta päť zakladajúcich členov OSN, "ktorí nesú osobitnú zodpovednosť za zachovanie civilizácie, môže a musí ísť príkladom". Putin podľa svojich slov o tomto návrhu už diskutoval s niektorými predstaviteľmi daných štátov a počul od nich pozitívnu odozvu.

Macron: Holokaust nemožno skresľovať

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v prejave pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau povedal, že holokaust sa nesmie zneužívať na "ospravedlnenie" nenávisti a názorovej nejednotnosti. "Nikto nemá právo zneužiť spomienku (na tých, ktorých zabili nacisti), aby ospravedlnil rozdiely v názoroch či súčasnú nenávisť," uviedol Macron na pietnom podujatí. Macron zároveň dodal, že holokaust "nie je iba história, s ktorou si je možné zahrávať alebo ju skresľovať".

Americký viceprezident Mike Pence vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby "zaujalo rázny postoj" voči Iránu, ktorý označil za jedinú krajinu, pre ktorú je popieranie holokaustu súčasťou "štátnej politiky".

Slovensko zastupuje Čaputová

Piate Svetové fórum o holokauste sa koná v múzeu Jad va-šem pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Zúčastňujú sa na ňom delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich vedie hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patria americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Slovensko zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Netanjahu vyzdvihol boj spojeneckých mocností v druhej svetovej vojne a ich víťazstvo nad nacistickým Nemeckom, za čo podľa neho museli zaplatiť vysokú daň. Fórum s mottom "Pamätať na holokaust, bojovať proti antisemitizmu" organizujú kancelária izraelského prezidenta Rivlina, pamätník obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem a nadácia World Holocaust Forum Foundation, ktorá bola založená filantropom a aktivistom Mošem Kantorom pochádzajúcim z Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok