Ulice sa premenili na klziská, zranili sa desiatky ľudí

TA3 SITA TASR
9.1.2020 15:28

Chodníky a cesty na východe a severe Slovenska sa premenili na klziská. Silná poľadovica komplikovala situáciu nielen vodičom, ale aj chodcom. Desiatky z nich spadli a museli ich ošetriť v nemocniciach.

Zdravotníci sa nezastavili

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline sa zdravotníci na urgentnom príjme a úrazovej chirurgii prakticky nezastavili. "Naši lekári ošetrili už dve desiatky pacientov s úrazmi po páde na klzkom povrchu. Z toho 10 akútnych úrazov si vyžiadalo aj operačný zákrok, ide o ťažké zlomeniny prevažne dolných končatín. Vážny bol tiež úraz hrudníka, kde si pacient pri páde zlomil rebrá," uviedla hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Mrznúci dážď, ktorý padal na celom východnom Slovensku, spôsobuje problémy aj v Košiciach. Od stredy večera je v uliciach mesta všetka dostupná čistiaca technika a pracovníci viacerých mestských podnikov. V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v súvislosti s poľadovicou a namrznutými chodníkmi ošetrili už najmenej 127 ľudí.

Tržné rany aj zlomeniny

V súvislosti s poveternostnými podmienkami a tvoriacou sa poľadovicou ošetrili vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove už najmenej 50 pacientov. Ako informoval námestník riaditeľa pre nechirurgické odbory prešovskej nemocnice Marek Paľo, do 12:45 museli šesť z ošetrených pacientov hospitalizovať na oddelení úrazovej chirurgie. „Spektrum poranení je od tržných rán na hlave, vyvrtnutia krčnej chrbtice, až po zlomeninu členka,“ uviedol Paľo.

Krajskí cestári majú od noci v teréne sypače. „Padá dážď a keď spadne na vozovku, hneď primrzne, lebo sa nielen vo vyšších polohách držia mínusové teploty. Preto sa cesty posypujú, niektoré sme museli aj uzavrieť,“ informoval Jaroslav Štofko z dispečingu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

Konkretizoval, že išlo o úseky v okolí Spišskej Magury a Spišskej Starej Vsi. „Ráno boli uzavreté cesty Lesnica, Franková, Osturňa a Haligovce. Sprejazdniť sa už ale podarilo Frankovú a Osturňu,“ uviedol Štofko. Pre dážď a následnú tvorbu poľadovice uzavreli aj cestu II/534 v úseku Starý Smokovec – Poprad.

Hovorkyňa UNLP o tom, čo robiť pri páde: „Prvá pomoc, ak sme svedkom pádu inej osoby, napríklad na zľadovatenom chodníku, je opatrne pristúpiť k poranenému, začať s ním komunikovať a jednoduchými otázkami sa dozvedieť, čo sa stalo a čo konkrétne ho bolí. Pri jasných orientovaných odpovediach a pri normálnej komunikácii je vysoko pravdepodobné, že vedomie, dýchanie, ako aj krvný obeh, respektíve hlavné životné funkcie, sú zachované. Pacient pri vedomí nám presne povie, čo ho bolí." Ak je podľa nej poranená končatina v neprirodzenom postavení, je pravdepodobne zlomená a pacient bude veľmi bolestivo reagovať na akýkoľvek pohyb. „V takom prípade netreba daným miestom hýbať, práve naopak. Zabránime pohybu, zabezpečíme čo najlepší tepelný komfort a okamžite privoláme záchrannú službu na telefónnom čísle 155 alebo 112,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok