Premiér je pripravený stiahnuť vojakov z Iraku. Reagoval i na Danka

TA3 TASR
4.1.2020 18:02

Slovenský vládny špeciál je pripravený kedykoľvek vyzdvihnúť siedmich slovenských vojakov slúžiacich na misii v Iraku. Informoval o tom v sobotu večer predseda vlády Peter Pellegrini v súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe.

Pellegrini: Bezpečnosť vojakov je prioritou

"Bezpečnosť našich vojakov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí sa teraz nachádzajú v Iraku, je pre vládu prioritou číslo jeden," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Patrícia Macíková. Všetky kroky budú koordinované s rezortmi obrany a vnútra SR.

Premiér Pellegrini počas dňa vyhlásil, že medzinárodné spoločenstvo sa musí snažiť deeskalovať aktuálnu situáciu v regióne Blízkeho východu a presvedčiť zainteresované strany vrátiť sa k rokovaniu. Uviedol to v reakcii na nepriamu výzvu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý premiéra i prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a taktiež ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) vyzval k jasnému stanovisku, týkajúcemu sa útoku americkej armády, pri ktorom prišiel o život iránsky generálmajor Kásem Solejmání.

Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabila pri leteckom útoku v piatok skoro ráno v irackom Bagdade americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

Danko vidí za incidentom ohrozenie mieru

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko v sobotu podporil názor ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, považujúceho americký útok v Bagdade za porušenie medzinárodného práva. Danko vidí za incidentom ohrozenie svetového mieru a riziko teroristického protiútoku, na ktorý môže doplatiť aj Európa. Vyzval preto lídrov EÚ i Slovenska k jasnému postoju a avizuje i kroky na úrovni parlamentu.

"Ak prezidentka SR, predseda vlády SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR budú opätovne mlčať, tak navrhnem uznesenie Národnej rady, v ktorom bude jasne deklarované odsúdenie takéhoto konania, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom a ohrozuje bezpečnosť členských štátov EÚ," spresnil šéf slovenského parlamentu. V prípade ďalšej eskalácie napätia Danko avizoval záujem SNS otvoriť otázku stiahnutia slovenských vojakov z misie v regióne Blízkeho východu.

Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabila pri leteckom útoku v piatok skoro ráno v irackom Bagdade americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Ministerstvo obrany USA uviedlo, že Solejmání aktívne rozvíjal plány na útoky proti americkým diplomatom v Iraku a celom regióne. Solejmáního tiež obvinilo z toho, že schvaľoval útoky proti veľvyslanectvu Spojených štátov v Bagdade začiatkom tohto týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok