Irán sľubuje krutú odplatu, po smrti generála vyhlásil smútok

TA3 TASR
3.1.2020 08:12

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu" po tom, ako USA zabili v Bagdade generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd. Pomstu sľúbil aj iránsky prezident Hasan Rúhání.

"Mučenícka smrť bola cenou za jeho neustále úsilie počas všetkých tých rokov," uviedol na Twitteri Chameneí, ktorý tiež vyhlásil trojdňový štátny smútok. Dodal, že zločincov, ktorí majú na svojich rukách krv Solejmáního a ďalších mučeníkov, čaká krutá odplata.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vo svojom vyhlásení uviedol, že Irán a "slobodné štáty tohto regiónu" sa pomstia Spojeným štátom za zabitie generálmajora Kásema Solejmáního. "Niet pochýb o tom, že veľký iránsky štát a iné slobodné krajiny tohto regiónu sa pomstia za tento príšerný kriminálny čin zločinnej Ameriky," uviedol Rúhání. Podľa neho sa zdvojnásobí odhodlanie Iránu a ďalších slobodných štátov brániť islamské hodnoty a postaviť sa voči terorizovaniu zo strany Ameriky. "Tento podlý a zbabelý čin je ďalším znakom zúfalstva Ameriky a jej slabosti v tomto regióne," dodal iránsky prezident.

Iránske revolučné gardy Solejmáního smrť potvrdili a uviedli, že zahynul pri útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku. Pri útoku na konvoj bol zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie, podporovaných Iránom. Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok