V prípade vraždy mafiánskeho bossa prepustili obžalovaných

TA3 SITA
18.12.2017 13:28

Na bratislavský Okresný súd sa opäť dostala vražda jedného zo šéfov bratislavskej skupiny sýkorovcov, Petra Čongrádyho alias Čongiho. Sudca rozhodol o prepustení dvoch obžalovaných z väzby.

Začínal ako Sýkorov šofér

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 v bratislavskej Petržalke. Pri útoku bol postrelený aj jeho ochrankár. Čongrády bol považovaný za jedného z nástupcov zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, konkrétne za šéfa bratislavskej vetvy skupiny.

Začínal ako Sýkorov šofér, neskôr vlastnil podiel v niekoľkých firmách. Podľa vtedajšieho viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka
Čongrády v čase zavraždenia trestnú činnosť nepáchal, bol však podozrivý zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. V prípade jeho vraždy v minulosti polícia vyšetrovala skupinu osôb vrátane známych mien spájaných s podsvetím ako Karol Mello alebo Ľuboš Ferus. Výpoveď kľúčového svedka v prípade sa však ukázala ako nepravdivá.

Traja sa priznali a uzatvorili dohodu

Prokuratúra obžalovala pre trestný čin prípravy vraždy Petra Čongrádyho z roku 1999 Sergeja M., Petra H., Romana J. a Dušana Š. V prípade samotnej vraždy z roku 2004 spolu so Sergejom M. a Petrom H. obžalovali aj Vladimíra Š.

V roku 1999 podľa obžaloby naplánovali Sergej M., Peter H., Roman J. a Dušan Š. zavraždenie Čongrádyho pred jeho obľúbeným barom v Bratislave, pričom na neho podľa plánu mali strieľať z idúcej motorky. Okolnosti sa im však nepozdávali, preto skutok odložili. V roku 2004 bol
Čongrády zavraždený 28 zásahmi zo samopalu.

K účasti na tomto skutku sa priznali Ivan Beňo, Peter Kopera a Vladimír Smetana. S prokurátorom uzavreli v septembri 2014 dohody o vine a treste. Beňovi vymerali trest 15 rokov väzenia, Koperovi 14 rokov a deväť mesiacov a Smetanovi 14 rokov. Kopera a Beňo vypovedajú v tomto prípade aj ako svedkovia, Smetana vo februári minulého roku zomrel. V pozícii svedka vystupuje tiež Peter B., ktorý sa podieľal na skutku z roku 2004 ako vodič. Z piatich obžalovaných sú momentálne štyria väzobne stíhaní, na slobode je len Vladimír Š. Prípad sa pred súdom prejednával už po druhýkrát, keďže pôvodný predseda senátu odišiel do dôchodku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok