Zničujúci výbuch má najmenej päť obetí, bytovku pohltili plamene

TA3 TASR
6.12.2019 12:46

Dvanásťposchodovým panelákom na Mukačevskej ulici v Prešove počas obeda otriasol mohutný výbuch plynu. Na mieste vypukol požiar, ktorý sa ďalej šíril po poschodiach. Jeden z obyvateľov bytovky sa neudržal na balkóne a zrútil sa. Budove, v ktorej zostali uväznení ľudia, hrozil kolaps. Hasiči už evakuovali všetkých, ktorých vedeli v budove "vizuálne identifikovať". Potvrdili už najmenej päť obetí tragédie.

Nešťastie si vyžiadalo aj vyše štyri desiatky zranených. "Väčšina utrpela ľahké poranenia," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. 

Bytovku pohltili plamene, ktoré zničili celú strechu a nivočili poschodie po poschodí. "Nepribližujte sa k paneláku, môžu nastať ďalšie výbuchy!" vyzývala na svojom Facebooku polícia. V okolí nešťastia postávalo množstvo zvedavcov a ľudí z okolitých bytoviek. Hrozilo však, že pre pokračujúci požiar sa môže opäť vznietiť plyn. Polícia dodala, že situácia je "veľmi vážna".

V paneláku sa zrútila aj časť schodiska a jeden človek sa zrútil z balkóna. „S ľútosťou môžeme potvrdiť, že najmenej jedna osoba spadla z balkóna,“ potvrdila polícia na sociálnej sieti. Obyvateľov evakuovali do škôl v blízkom okolí. Policajti požiadali vodičov v Prešove, kde sa pre tragédiu skomplikovala dopravná situácia, o trpezlivosť a spoluprácu.

"Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy!" uviedli hasiči s tým, že nad miestom výbuchu zostali uväznené viaceré osoby. Z okien a balkónov sa zavše ozvalo volanie o pomoc. Záchranné práce skomplikovalo aj zimné počasie a studený vietor.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová: "Je to najhoršia tragédia, ktorá za posledných 50 rokov postihla mesto."

Na miesto nešťastia vyslali aj takzvaný MUSAR tím z hasičskej brigády v Žiline. Ide o modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí na vyhľadávanie osôb zo závalov. Pomôcť má aj ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc. Pomôže aj armáda.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová vyhlásila po nešťastí na území mesta mimoriadnu situáciu. "Je to najhoršia tragédia, ktorá za posledných 50 rokov postihla mesto," vyhlásila.

Na miesto prišli aj premiér Peter Pellegrini spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou a ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok