Zomrel muž z KGB, ktorý prezradil, kto bol za útokom na pápeža

TA3 ČTK
6.12.2019 11:04

Vo veku 73 rokov zomrel v Spojených štátoch bývalý major sovietskej tajnej služby KGB Viktor Šejmov, ktorý v roku 1980 utiekol zo ZSSR a ako šéf šifrovacieho oddelenia rozviedky odovzdal americkej Ústrednej spravodajskej službe mimoriadne cenné informácie.

Zomrel muž z KGB, ktorý prezradil, kto bol za útokom na pápeža
SITA/AP (ilu)

Podľa denníka The Washington Post Šejmov zomrel už v októbri vo Virginii na pľúcne ochorenie. Po svojom dramatickom úteku, keď Sovietsky zväz opustil skrytý v batožinovom priestore automobilu, sa Šejmov dostal na stránky svetovej tlače najmä v roku 1990. Vtedy oznámil, že za atentátom na pápeža Jána Pavla II. z roku 1981 stojí KGB. Potvrdil tiež všeobecne predpokladaný fakt, že agenti sovietskej tajnej služby v roku 1979 zavraždili vtedajšieho afganského prezidenta Háfizulláha Amina - ľavicového radikála, ktorý sa vymkol spod kontroly Moskvy.

V plánoch KGB figurovali podľa Šejmova tiež likvidácia agenta KGB na úteku Jurija Nosenka či zámer zlámať nohy tanečníkovi Rudolfovi Nurejevovi, ktorý utiekol na západ na začiatku 60. rokov.

Šejmov po svojom úteku vyzradil Američanom sovietske šifrovacie postupy, ale taktiež im oznámil, že dvaja zamestnanci ministerstva zahraničia USA a jeden agent CIA pracujú pre Moskvu. Jeho informácie, že americké veľvyslanectvo v Moskve je plné odpočúvacích zariadení, viedlo k opusteniu budovy a vybudovaniu nového sídla ambasády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok