Chceme veriť kúzlam. Pri kameňoch nás to však môže stáť život

TA3 ČTK
8.12.2019 09:57

Polodrahokam, ktorý pomáha liečiť AIDS? To nie je žart, ale jedna z mnohých rád, ktoré poskytujú tí, ktorí údajne liečia pomocou drahých kameňov. Litoterapia, ako sa nazýva liečba pomocou kameňov, nie je žiadnou novinkou. Túto prax spopularizovalo už v 70. rokoch minulého storočia hnutie New Age, píše francúzsky denník le Figaro.

Chceme veriť kúzlam. Pri kameňoch nás to však môže stáť život
ČTK

Unikátne vibrácie a čakry

Odvtedy ju využívajú rôzne celebrity, medzi nimi aj modelka Naomi Campbellová. O litoterapii vzniklo mnoho nadšených článkov, televízne reportáže aj knihy. Liečitelia toho sľubujú mnoho. Schopnosti kameňov sú podľa nich nekonečné. Na internete sa dozvieme, že akvamarín lieči choroby srdca a proti zápche pomôže jantárový elixír. Na akom vedeckom či lekárskom základe stoja tieto múdrosti? To nikto nevie. Rozhodne to nepreukázala žiadna štúdia.

"Litoterapeutom" zjavne nechýba predstavivosť a pseudovedecké termíny, aby vysvetľovali moc svojich kameňov. Na internetovom serveri France minéraux sa napríklad dozvieme, že príslušný kameň v kontakte s pokožkou vyvolá vibračnú rezonanciu, ktorá stimuluje organické minerály a odstráni prípadné poruchy funkčnej činnosti tela. Každý kameň má podľa liečiteľov unikátnu vibráciu a aktivuje energetické centrá - čakry.

drahokam-polodrahokam-1140px-ctk_ac1100ae-0f5c-efdc.jpg

"Je to groteskné," myslí si Christian Chopin, riaditeľ výskumu pri štátnom ústredí vedeckého výskumu, ktorý sa špecializuje na mineralógiu. "Svet minerálov je charakterizovaný stálosťou. Na rozdiel od živého sveta neprodukuje sám energiu (okrem rádioaktívnych substancií). Pripisovať minerálom pozitívnu energiu alebo nejakú liečebnú vlastnosť je šarlatánstvo. Jednoducho neexistuje žiadna možná interakcia medzi minerálmi a ľudským telom."

Litoterapeuti sú šikovní

Čo na to litoterapeuti? Že je to iná energia, než aká bola doteraz vedecky popísaná. Je to podľa nich energia mystická a duchovná. Litoterapia, rovnako ako ostatné pavedy, zneužíva krehkosť ľudskej mysle. Všetci sme v pokušení myslieť si, že existuje zázračné riešenie choroby, ktorej sa môžeme zbaviť, či už ide o migrénu, bolesť chrbta alebo ťažšie problémy. Človek má sklon veci spájať, hoci neexistuje žiadna spojitosť. Ak držíme v ruke kameň a konštatujeme zlepšenie, hovorí sa tomu iluzórna korelácia.

Prečo toľko ľudí verí zázračnej moci kameňov? Pretože litoterapeuti sú šikovní. Opierajú sa o údajné vedecké práce. Neváhajú zdôvodniť svoju prax manipulovanými príkladmi z histórie. V starom Egypte pochovávali mŕtvych s drahými kameňmi.

Problém príde, ak ste chorí

Čo tí, ktorých stav sa vďaka kameňom zlepšil? Je to placebo efekt. Preukázala to štúdia z roku 2001. Britský psychológ Chris French si vybral 80 dobrovoľníkov, predložil im dotazník týkajúci sa toho, do akej miery veria na paranormálne javy. Potom im dal predmet, o ktorom prehlásil, že je to kremeň. Chvíľu mali dobrovoľníci nad kameňom meditovať a zaznamenať, ako sa cítia.

Výsledok nebol prekvapivý. Tí, ktorí silno verili v nadpozemské javy, cítili účinok. Aj napriek tomu, že namiesto kremeňa dostali obyčajný úlomok skla. Moc pripisovaná kameňom je teda čisto psychologická. Pre zdravého človeka nie je litoterapia nebezpečná. Problém nastáva, ak je niekto skutočne chorý. "Ak sa pacient opiera o silu kameňov, môže ho to v najhoršom prípade stáť život," tvrdí profesor Edzard Ernst z Exeterskej univerzity, ktorý sa špecializuje na štúdium takzvaných alternatívnych liečebných postupov.

Vo Francúzsku sa napríklad v roku 2012 stalo, že žena s rakovinou, ktorá odmietla klasickú liečbu, sa obrátila na liečiteľa. Ten svoju obeť presvedčil, aby si za 5000 eur kúpila posteľ z kameňa, ktorý ju mal vyliečiť. Terapia bola finančne náročná. A žena bez lekárskej starostlivosti zomrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok