Kontroly potravín odhalili tisícky nedostatkov. Problémom je hygiena

TA3 SITA
2.12.2019 10:08

Potravinoví inšpektori vykonali od začiatku roka 2019 vyše 47 tisíc kontrol. Ich počet medziročne stúpol o viac ako 6 tisíc. Medzi najčastejšie problémy, na ktoré narážajú, patria zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriaznivé látky v zložení.

Celkovo 10 416 nedostatkov

Informovala o tom ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Inšpektori odhalili celkovo 10 416 nedostatkov, čo je však v medziročnom porovnaní celkovo o 2 671 pochybení menej. "Slovensko patrí vďaka našej intenzívnej práci medzi najlepšie krajiny EÚ v oblasti kontroly bezpečnosti potravín. Okrem toho na východnej hranici zachytávame zdravie ohrozujúce, alebo inak nevyhovujúce produkty z krajín mimo EÚ. Od 1. januára do 30. októbra 2019 sme zrealizovali 47 722 kontrol potravín na celom Slovensku. Ochrana slovenského spotrebiteľa je absolútnou prioritou nielen mojou, ale aj SNS. S kontrolami tento rok ešte nekončíme. Čakajú nás cielené previerky vianočného sortimentu, na ktorých si každoročne dávame mimoriadne záležať," povedala Gabriela Matečná.

Štátna veterinárna a potravinová správa kontrolovala všetky stupne potravinového reťazca - od prvovýrobcov až po kamenné a internetové obchody. "Posvietili sme si na výrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám neunikli ani trhoviská, predajné automaty, čerpacie stanice či eshopy s potravinami," doplnil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Najviac kontrol bolo zrealizovaných v malých predajniach (13 459), v stredných predajniach (12 411), u výrobcov a v baliarňach (spolu 8 309).

Nízka cena neospravedlní zlú kvalitu

"Nízka cena v žiadnom prípade nie je ospravedlnením za mizernú kvalitu. Pravidlá platia pre všetkých bez rozdielu a ohľadu na cenu. Spotrebitelia by však mali byť pri nakupovaní produktov za nižšie ceny ostražití aj z iného dôvodu. Jeden z trojice najväčších reťazcov na Slovensku zvykne vydávať vo svojich akciových letákoch za zľavnené aj také potraviny, ktoré je možné u konkurenčných predajcov nakúpiť za citeľne nižšie ceny. V tomto prípade už nehovoríme o lacnom tovare, ale o obyčajnom lacnom triku, ktorý má spotrebiteľa presvedčiť, že ušetril. Aj pri nákupe potravín má preto zmysel porovnávať si ceny u viacerých predajcov," skonštatoval generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Podľa jeho slov má ísť o reťazec, ktorý má dlhodobo najnižší podiel slovenských produktov na svojich pultoch.

Najčastejším prehreškom pri kontrolách subjektov bola nedostatočná hygiena. Medzi opakovanými nedostatkami sa podľa ŠVPS SR vyskytovali aj nesprávne označené potraviny a ako problematické sa tradične ukázali aj punčové produkty, a to punčové rezy a punčové torty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok