Slováci sú výrazne xenofóbnejší. Prekážajú im moslimovia aj homosexuáli

TA3 ČTK TASR
15.12.2017 17:30

Na Slovensku sa za posledných deväť rokov výrazne zvýšili xenofóbne nálady voči rôznym sociálnym skupinám, napríklad voči moslimom, prisťahovalcom z menej rozvinutých krajín, židovským rodinám, ale aj homosexuálnym párom.

Slováci sú výrazne xenofóbnejší. Prekážajú im moslimovia aj homosexuáli
SITA/AP

Silnejšia nenávisť, slabšia empatia

Vyplýva to zo štúdie, ktorú predstavil bratislavský Inštitút pre verejné otázky. Zmena nálad podľa inštitútu súvisí aj s migračnou krízou v Európskej únii. V poslednom období došlo v názoroch značnej časti obyvateľstva k posunu smerom ku xenofóbnejšiemu, nenávistnejšiemu vnímaniu rôznych spoločenských skupín, došlo k oslabeniu empatie a ústretovosti voči nim.

Zatiaľ čo v roku 2008 len 32 percent Slovákov uviedlo, že by im vadilo, keby sa do ich susedstva prisťahovala moslimská rodina, tento rok by moslimovia prekážali už 73 percentám opýtaných. Ešte výraznejšie (na 59 z 21 percent) vzrástli negatívne postoje voči rodinám prisťahovalcov z menej rozvinutej krajiny a tiež voči černošskej rodine (na 43 z 21 percent).

Omnoho väčšiemu počtu Slovákov by teraz na rozdiel od roku 2008 vadilo, keby sa ich susedmi stala židovská či ázijská rodina, pár gejov alebo lesbičiek, prípadne osoba s mentálnym postihnutím či dlhodobo nezamestnaný.

Zodpovednosť majú aj politici

Takmer trojnásobný nárast sociálneho dištancu voči Židom je podľa výskumu nesporne výsledkom intenzívnejšieho šírenia antisemitizmu na sociálnych sieťach, najmä v réžii Ľudovej strany naše Slovensko.

"Negatívny trend vo väčšej či menšej miere zasiahol postoj majority až ku 13 z 15 skúmaných menšín. Posuny sú sčasti dôsledkom zmeny politickej klímy, ktorý na Slovensku nastal pod vplyvom migračnej krízy a tiež pod vplyvom častejšie medializovaných prípadov teroristických útokov, spájaných spravidla s radikálnym islamom a ilegálnymi migrantmi," uvádza inštitút.

Za rastom xenofóbnych nálad je aj konanie politikov na Slovensku. "Zástupcovia mainstreamových politických síl radikalizujú svoju rétoriku v otázkach, ktoré súvisia so vzťahmi väčšinového obyvateľstva voči menšine. Dochádza k radikalizácii verejného života. Posilňujú sa radikálne, extrémistické a protisystémové politické sily," skonštatoval politológ Grigorij Mesežnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok